Europa League är intressantare än tidigare

Av fredagskrönikör - Adam Nilsson

Europa League har varit en turnering i skymundan. En turnering där lagen från de stora ligorna har vädrat sina lag och insett först mot slutet av turneringen att den faktiskt är något utöver det vanliga. Men för klubbarna har en Europa League-titel inte varit något av större värdet. Trots att det är den näst största klubblagsturneringen i Europa efter Champions League så har Europa League inte varit nära att behandlas i paritet men den status den faktiskt borde ha. Det har ändrats i år.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Vad UEFA, som är ansvariga för turneringen, valde att göra inför årets turnering var att lägga in en extra krydda i potten. Vinnaren av Europa League får en plats i kommande års Champions League. Och Champions League betyder $$$. I mängder. För alla ligor utöver Premier League är pengarna från Champions League avgörande för hur man kan investera i nyförvärv till nästa säsong. Det är ingen garanti för framgång, men det är en oerhört viktig del när det kommer till att kunna locka till sig stora namn och bygga ut sin interna organisation.
 
Medvetna om att Champions League-platsen finns i potten har lagen som medverkat i Europa League börjat att ta turneringen på allvar. Klubbar som Schalke, Liverpool, Athletic Bilbao har alla sett möjligheten att nå den största av turneringar utan att behöva vandra igenom ett helt seriesystem och sluta topp 4. Det har bidragit till att dessa klubbar har valt att lägga mer energi på Europa League. De bästa spelarna har fått speltid i de flesta av fallen och det har ökat konkurrensen i turneringen.
 
Visst har det funnits klubbar likt schweiziska Sion som kanske inte får det att pirra till i magen, men det finns också ett gäng klubbar som man mycket väl kunde föreställa sig spela i Champions League. Liverpool, Dortmund och Manchester United är bara några av klubbarna vars namn klingar starkt och sänder signaler om vilken nivå som turneringen håller. Det har blivit tydligt att just dessa klubbar – som tidigare kanske hade låtit sina bänkspelare ta ansvaret i turneringen – i år har valt att satsa på bästa möjliga manskap.
 
Nu slåss alla dessa om möjligheten att nå långt i Europa League och på det sättet besegla ödet som ett kommande Champions League-lag. Många gånger har jag varit kritisk mot UEFA:s beslutstagande som oftast har gynnat de många bra klubbarna och givit de fördelar utan att för den delen vässa intresset kring turneringarna. I detta fall har man genom ett enkelt knep, att garantera en Champions League-plats, höjt status på en turnering som tidigare i bästa fall ansågs vara en blek kopia av Champions League. Och det var viktigt för den europeiska fotbollen. Och för Europa League.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln