Tillbaka på sin harmoniska piedestal

Av onsdagskrönikören - Karl Sundström

Premier League anno 2015/16 är som bekant en säsong som bryter mot en och annan naturlag. I den kontexten är Leicester City, fullt befogat, det stora samtalsämnet. Helgens förlust till trots. Det Claudio Ranieri och co håller på att uträtta ska egentligen inte vara möjligt. En av ytterst få tråkiga aspekter med framgångssagan är att andra historier lätt faller undan en aning.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Tottenham Hotspurs säsong hade i nio av tio säsonger varit ”säsongens grej”. Pochettino har får en extrem utväxling på sina mannar och ser ut som en seriös titelkandidat. Där bakom gör Watford en finfin nykomlingssäsong och West Ham, anförda av den fantastiska Dimitri Payet, likaså. Den uppryckning Bournemouth stått för, med bakgrund av sitt skadehelvete, är även den i det starkaste laget. Det faktum att spelare som Junior Stanislas och Joshua King stundom sett ut som fullt kompetenta Premier League-spelare är en enorm fjäder i Eddie Howes hatt.
 
Men de senaste sex omgångarna är det faktiskt inget lag som rått på Southampton F.C. Fyra backar, tre backar, fem backar. Inget tycks spela någon roll. Laget har nu hållit nollan sex matcher i rad och klättrat upp till en 6:e-plats. Harmonin återställd.
 
Inför säsongen höll jag Swansea och Southampton som Storbritanniens mest harmoniska fotbollsföreningar. Men under säsongen har det funnits fog för tvivel. Swansea har hackat och gör det till stor del fortfarande. Southampton kändes trögstartat och har inte fått önskad utväxling på nyförvärven. Men de senaste veckorna har laget från sydkusten funnit ett recept. Så hur kommer det sig att laget, ganska tystlåtet, återigen klättrat upp på dess harmoniska piedestal?
 
– José Fonte och Virgil van Dijk har tillsammans spelat 22 matcher denna säsong. I tio av dessa har Southampton hållit nollan. Ronald Koeman vet förstås att ett bra lag byggs bakifrån. Och i van Dijk har han fått det perfekta komplementet till kapten Fonte.
 
– Fraser Forster är tillbaka efter sin långtidsskada. Den gamle VM-finalmålvakten Maarten Stekelenburg var egentligen varken bu eller bä mellan Saints-stolparna. Men i den 2,01m långe Hexham-sonen får Southamton en helt annan stadga. Ett gott försvar gör mycket. Men att hålla nollan sex matcher i rad sker såklart inte utan anledning. Joe Hart torde, av kontinuerliga skäl, få vakta det engelska målet i sommarens EM. Men därefter så kommer säsongens kanske bästa målvakt Jack Butland samt Fraser Forster att utmana rejält om förstaposten.
 
– Utöver van Dijk är det egentligen inget av sommarens nyförvärv som riktigt lyft Southampton enligt min mening. Däremot har spelare som Matt Targett och James Ward-Prowse fått ett rejält lyft på slutet. Två egenskolade spelare som i en Schneiderlin-och-Shaw-lös tillvaro båda börjat göra stor nytta. Inte lika glamourösa som sina föregångare, men välskolade och med en hög arbetsmoral. De båda bekräftar återigen Southampton som en fenomenal talangskola.
 
Vart det ska bära härefter återstår att se. Spelare lär, på sedvanligt manér, lämna (Sadio Mané och Victor Wanyamas tur?). Spelare lär, på sedvanligt manér växla upp (Harrison Reed och Jordy Clasies tur?). Men tillsvidare kan vi konstatera att Southampton F.C. återigen mår så där bra som Southampton F.C. ofta gör.

/Karl Sundström

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln