Det våras för kepsen

av måndagskrönikören - Bernt Ljung

Nu har min hembygds nya favoriter Dalkurd jobbat in mer pengar till verksamheten. Slantarna ska enligt lokaltidningen levereras av ett par mycket rika bröder med samma etnicitet som klubben. Att dessa vet vad fotboll handlar om tar jag för givet, men jag blir fundersam när jag läser om den målsättning som nu stakats ut och som talar om att klubben inom tre år ska spela i Champions Leauge. Men varför stanna där tänker jag? Varför inte lyfta blicken rejält och satsa på att vinna hela turneringen?
 

Det är lätt att raljera över denna uppfriskande och modiga inställning som säkert i alla fall startar en del vackra drömmar om framtiden hos de inblandade. Risken är dock att denna målsättning blir kontraproduktiv då den, såvida jag kan bedöma, är noll procent kalibrerad med verkligheten. Jaja, hursomhelst så önskar jag klubben lycka till i Superettan oavsett målsättning!
 
I år har julafton kommit tidigt, i alla fall för alla de fotbollsintresserade i Västerås. Det faktum att man nu teamat upp sig med Johan Mjällby måste vara det bästa som hänt sportklubben på mycket länge. Nu har jag ingen absolut koll på vad han ska göra mer än att titeln blir manager. Jag hoppas ändå, för klubbens bästa, att denne sympatiske och viljestarka människa får agera på golvet också för att inspirera och driva på spelargruppen vars prestationer på senare år varit en fotbollsmässig golgatavandring. Oavsett vilket så ska denna konstellation bli mycket intressant att följa tycker jag!
 
Jag gillar Frankrike och har besökt landet flitigt. Jag tycker också om fransk film men jag är ingen frankofil. Däremot så är jag imponerad av PSG för det de har åstadkommit på en ganska kort tid. Från att ha varit en hyfsad klubb som vann ligan på sin höjd då och då, så är man idag inte bara överlägsen nationellt, utan även en klubb att räkna med när de allra bästa utländska lagen står bredvid på startlinjen. Och visst, de har badat i pengar, men alltför många konkurrenter har i liknande situation fullständigt misslyckats då de satsat på fel pusselbitar i förhållande till vad som behövdes.
 
En vän som är helt ointresserad av sport ondgör sig ofta över den numer ej adekvata terminologin inom idrotten. Ordet kriga har han särskilt svårt för. Han menar att krig inte har med idrott att skaffa i allmänhet och fotboll i synnerhet. Vem kan säga att han har fel här?
 
Angående jakten på Hamréns ersättare så läser jag att Henrik Larsson förordas av en del. Jag är, för att citera Dr Dengroth, skeptisk. Men det är klart, tror förbundet att en fd storspelare nu är den person som bäst kan inspirera och utveckla landslagsspelarna så är det rätt tänkt. Annars så finns det väl än så länge inget i hans relativt korta tid som tränare som sticker ut och gör att han nu ska leda landets viktigaste lag. Jag hoppas i stället på att man ser till kompetensen som tränare och inte hur den aktiva karriären har varit. För om man väljer att tänka i de banorna så skulle aldrig Lagerbäck eller Söderberg varit i närheten av att få FK ansvaret. Med andra ord, jobbet borde vara vikt för Håkan E.
 
När jag var grabb hade alla målvakter på Domnarvsvallen keps oavsett om de stoppade bollar för Vikmanshyttan, Sifhälla eller Älvsjö. Kepsen användes inte för att vara cool eller som skydd mot den hackspett som ibland frekventerade området, utan syftet var givetvis som hjälp mot solen även om skärmen, uppknäppt eller inte, var begränsad i storleken. Idag, när samma gubbkeps blivit ett vanligt inslag i stadsbilden och används av den grupp som tror sig om att ligga i modets framkant, är det däremot ingen målis som använder den...  

/Bernt Ljung

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln