Vad har hänt med Inter?

Av söndagskrönikören - Johan Forsberg

Inter håller på att fallera fullständigt. När man i förra helgen endast tog en poäng mot jumbon Hellas Verona, kändes kristen total. En spelidé saknas, spelarna på plan saknar självförtroende, Mancinis utbrott på tränarbänken blir allt fler och klubbens ekonomi står i rejäl gungning. Vad har egentligen hänt ifrån den så klockrena hösten där Inter gick som tåget?
 

Inför säsongen andades klubben optimism. Fina tillskott så som Miranda, Kondogbia och Jovetic tillkom under sommarens mercato och det var nu tränare Roberto Mancini skulle få sin chans att påbörja sitt lagbygge. En stark defensiv lades till grunden och under hela hösten var Inter det lag som släppt in minst lag i hela Serie A. I toppen av ligan befästes positionen som Italiens främsta lag och när Juventus gick på knä fanns förhoppningen om att man äntligen skulle få återta Scudetton.
 
Saken var bara den att under hela säsongen har laget fått maximalt med utdelning på sina prestationer på gräsplanen. Näst intill alla segrar tillkom från uddamålet och saknaden av ett tydligt anfallsspel fanns redan där. Individuella prestationer av framförallt argentinaren Mauro Icardi gav Inter 3 poäng i matcher som ofta stod och vägde. Men i tur med att de få avsluten inte hittade rätt i nät började Nerazzurri blotta sin nakna kropp. Under hela januari månad vann man endast en match, samtidigt som rivalerna Juventus och Napoli drog ifrån i ligatoppen.
 
Man kan försöka hitta huvudansvaret i den nedåtgående formkurvan hos Mancini men då tycker jag att man gör det lätt för sig. Möjligtvis skulle det kunna finnas en bättre tränarlösning med en tydligare vision i hur man ska föra bollen i matcherna, dock kvarstår problemen sittandes högre upp i hierarkin. Sedan den förre presidenten Massimo Moratti avgick sin post, har Inter haft svårt att hitta sin identitet. Både när det gäller tränare och spelarövergångar, har det inte funnits en tydlig röd tråd i klubbens agerande.
 
Den nye ägaren Erick Thohir utlovade guld och gröna skogar när han inträdde som president hösten 2013. Men satsningen uteblev och sommaren 2015 var egentligen första gången Inter började sätta sprätt på plånboken indonesiern Thohir höll så hårt i. Nu ett halvår efter börjar bokslutet peka på allt rödare siffror, vilket har fått många supportrar oroandes för den kommande framtiden. Kommer Inter att satsa vidare på sommarens lovande mercato?
 
I detta nu letar ägaren Thohir nya investerare och under en intervju med GazzettaWorld berättar indonesiern om jakten på nya plånböcker.
– Inter borde inte förlita sig på att spelarförsäljningar enbart. Vi måste utveckla en kommersiell business. Det är därför jag har bett Goldman Sachs* att utvärdera den kinesiska marknaden. Referensmodellen är NBA eftersom de har öppnat upp sig mot den kinesiska marknaden och har utvecklat en intensiv kommersiell push och börjar sälja souvenirer. Det är en marknad med 113 miljoner potentiella fans, men vi tittar inte bara på Kina. Vi kan titta på affärspartners i andra länder och exempelvis har vi skapat akademier i Saudiarabien, Kina, USA och Brasilien.
 
Framtiden är oviss men pengar måste komma in för att få klubben att pumpa nytt blod i den allt mer trötta Inter-tröjan. Om det är med Mancini vid rodret förblir oklart, men om man missar kvalet till Champions League är det så kritiskt att man ger upp den påbörjade satsningen. Risken finns annars att man famlar i mörkret och sjunker ner till Serie A-tabellens djupa dalar.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln