Strålkastarljus över Norrettan

av onsdagskrönikören - Karl Sundström

Det kittlas i fingrarna, suget ökar, abstinensen stiger. Det var nästan fyra månader sen jag senast såg en fotbollsmatch i Sverige. Det är den långdragna verklighet man som umebo får lära sig att leva med. När konstgräset om någon månad börjar tina fram uppenbarar sig sedermera en verklighet vi kallar för Norrettan.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Norrettan, eller Division 1 Norra, är inte glamourens serie. Norrettan är korv och bröd och fotboll på idrottsplatsen. Varken mer eller mindre och på något sätt alldeles lagom. Det är drömmar om något större. Talanger som tar fart, askungesagor som inleds, karriärer som rundas av.
 
Det är fortfarande två månader kvar till serien startar. Flera lag har inte ens börjat med sina träningsmatcher. Men det har redan hunnit hända saker som gör att serien känns hetare än på många år.
 
– Umeå FC, laget som jag följt under hela mitt liv, har prestigevärvat Leo Englund från GIF Sundsvall. Anfallaren presenterades, likt Gökhan Inler en gång i tiden, i en lejonmask. Han kommer att bilda anfallspar med Simon Mårtensson, skyttekungen som förlängt kontraktet med UFC. Ett anfallspar som på förhand torde kunna ge laget en plats i toppen.
 
– UFC kommer inte vara ensamma i staden om att ha ett lag i Norrettan. Kaxiga uppstickaren Team TG har tagit steget upp och har under vintern dammsugit norrtvåan på talang. Superflipp eller superflopp är annars känslan kring nykomlingen.
 
– Brommapojkarna trillade något oväntat ur Superettan ifjol. Nu söker de omstart med hjälp av Olof Mellberg som alltså inleder sin tränarkarriär. BP får finna sig i att vara jättefavoriter i årets Norrettan. Och Mellberg får finna sig i att få majoriteten av seriens strålkastarljus riktat mot sig.
 
– Men Mellberg är inte det enda prestigeförvärvet på tränarsidan. Hans gamla försvarskollega Johan Mjällby har skapligt oväntat skrivit på för Västerås. Mjällby kommer senast från assisterande roller bakom Neil Lennon i Celtic följt av Bolton. Kan han stabilisera Västerås?
 
– Precis som Leo Englund-värvningen så är Ibrahim Kallay till Piteå ett statement. En gång tilltänkt Superettan-frälsare för Umeå FC. Istället omstart i Luleå och nu alltså den lite oväntade övergången till Piteå. Ett Piteå som imponerade stort som nykomlingar ifjol. Nästa steg denna säsong?
 
– Luleå var bästa Norrlandslaget i förra årets Norretta. Men nu har lagets störts av en absurd händelse. De två tilltänkta värvningarna, Skellefteå FF:s skickliga duo, Joel Gyasi och Daniel Akubuine slet båda av hälsenan på provspel med klubben. Nu tycks ingen veta var engelsmännen kommer att sitta skadade nästa säsong. Ovissheten till trots. Så länge Patrik Wallin får styra och ställa på innermittfältet så kommer Luleå vara ett lag att räkna med.
 
Därutöver ska Brage hitta en tillvaro som Borlänges nummer två. Akropolis ska försöka repa sig efter 1-0, 1-0 på gränsen till Superettan. Och Bissarna från Nyköping ska försöka få resultat av det som varit seriens spelskickligaste fotboll senaste åren.
 
Om två månader är det dags igen. Lite mindre lagom, lite starkare strålkastarljus och lite hetare än tidigare.

/Karl Sundström

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln