Är ”Quickfix-Mourinho” verkligen vad United behöver?

av söndagskrönikören - Johan Forsberg

Rapporterna från den engelska pressen har trappats upp. Mourinho har börjat förhandla med Manchester United om att ta över tränarposten i sommar. Louis Van Gaal beräknas sluta efter denna säsong och inte fullfölja det kontrakt som sträcker sig till sommaren 2017. Ett hälsosamt beslut enligt många och kritikerna hyllar den potentiella flytten, då det skulle göra Manchester United till ”title contenders” återigen. Den 53 åriga portugisen har ofta kännetecknats för sin goda förmåga att snabbt få med sig sina spelare att tro på sin spelfilosofi. Snabba resultat och ett effektivt spelsystem har gjort att klubbarna han har tränat, överpresterat under kort sikt.
 

Den specielle, har dock blivit ökänd för att inte kunna hantera en klubb i mer än två år och att det tredje alltid slutar i ren och skär kaos. Det kanske inte är så konstigt eftersom hans vi-mot världen mentalitet har skapat en konstant psykisk press där spelarna aldrig kan spela avslappnat och den hårda matchningen som tröttar ut spelarna rent fysiskt (Chelsea hade nio spelare som startade 28 ligamatcher eller fler förra säsongen). Samtidigt har han varit väldigt obenägen att lyfta fram unga akademispelare vilket har gjort att han ofta hängt kvar i de lite mer rutinerade spelare för länge. Envisheten i att lita på sina gamla trotjänare har hämmat utvecklingen och hindrat spelare på uppgång att etablera sig i startelvan. Generationsväxling är oundvikligt i alla klubbar och det är tränarens ansvar att slussa in nya fanbärare efter hand. Något Mourinho inte har kunnat hantera i sina tidigare klubbar.
 
Så vad kan vi då förvänta oss med Mourinho i United? Antagligen samma sak som i föregående klubbar. Dyra inköp, fokus på försvarsspel med ett effektivt kontringsspel och en hårdare attitydsnivå från spelhåll. Men är det egentligen vad United behöver? Vi har efter Sir Alex Fergusons avgång fått se ett imperium falla isär och en konstant identitetssökning har hemsökt Old Traffords tidigare mästardofter. Jag tror att man skulle behöva en tränare med en klar vision på hur man ska spela anfallsfotboll och ha ett mer långsiktigt tänk på sin spelarrekrytering. Men framförallt behöver laget Manchester United få ett litet mentalt break. Att kanske likt Tottenhams projekt köra på en inslagen väg, med unga utvecklingsbara spelare i en tydlig spelmodell. Under senare år har spelarna som kommit tagits in på ren och skär chansning. Spelarnamnen har lockats mer än spelstilen och fortfarande har inte en mittbacksvärvning av klass gjorts, efter år av skrikande behov. Samtidigt går det inte i långa loppet att lita på Mourinhos spelidé, utan det finns en stor risk att han bränner ut spelarna återigen efter kanske två framgångsrika år.
 
Mourinho är på nedgång och desperationen att lyckas i en klubb som United, tror jag kan bli portugisens stora fall. Trovärdigheten i hans uttalande under hans sista tid i Chelsea fallerade och den tidigare så charmerande kaxiga attityden började bli allt mer uttjatat. Ifall han tar över Manchesters röda del av stan tror jag att vi kommer att se ännu ett bevis på att kortsiktighet återigen inte är den rätta lösningen. För vad United behöver är en tränare på uppgång, som supportarna kan andas optimism ifrån och där spelarna tillåts att tro på sina egna förmågor. Vad de inte behöver är en piska från tränaren och hånande rubriker från den engelska journalistkåren.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln