Låt Berahino lämna

av lördagskrönikören - Marcus Lindén

Deadline Day – dagen alla fotbollssupportrar både älskar och hatar. Det har även blivit dagen då Saido Berahino alltid står i centrum. Även denna gång slutade det med att anfallsstjärnan blev kvar i West Bromwich. Kan någon förklara varför?
 

De som inte har full koll på Saido Berahinos bakgrund bör få det. Som 14-åring flyttade han till Birmingham från Burundi. Han började spela fotboll i West Bromwich och klassades snabbt som en supertalang. Han gjorde debut för klubben i en cupmatch mot Newport hösten 2013 – där han slog till tre gånger om och blev frälst av supportrarna. Än så länge var allt frid och fröjd.

Under januarifönstret 2015 var ryktena många kring Berahino. Flera toppklubbar, bland annat Chelsea och Tottenham, attraherades av anfallarens kvalité och konkreta bud nådde West Bromwich. Samtliga bud avslogs. Berahino skulle vara en pusselbit i klubbens framtida bygge – vilket fick honom att visa sitt missnöje en första gång. När Tony Pulis sedan tog över klubben så hittade Berahino för tillfället glädjen i klubben igen och började göra mål – efter att Pulis haft ett samtal med honom. I somras återupprepade sig dock missnöjet från Berahino när klubben fortsatte att nobba anbud från andra klubbar. Det fick honom att uttrycka en hel del om ägaren Jeremy Peace, som han aldrig ville spela under igen.

Ett drygt halvår efter detta är Berahino alltså fortfarande kvar. West Bromwich har hittills levererat som förväntat, men Berahino har vi ytterst sällan sett från start. Pulis förklaring har varit att han inte haft tillräcklig användning av honom, att andra spelare har på kvalitetsmässiga grunder valts före. Den anledningen tror jag dock ingen köper. Berahino har bänkats till förmån för alla anfallare under den här säsongen, trots att laget knappast sprutat in mål. Situationen lär dock vara så enkel som att Pulis tröttnat på honom. När han tog över klubben var de i en utsatt situation och han hade inte fått göra några nyförvärv. Då behövde han Berahino, det tycker han inte att han behöver längre. Men trots det ratades ett bud runt 20 miljoner pund från Newcastle nu i januari.

Det finns en del rimliga saker i detta, men som ändå inte ger någon slutgiltig förklaring. Mycket lär handla om att inte låta Berahinos tidigare utspel vinna och att West Bromwich gör en tydlig markering att de bestämmer när någon ska säljas. Tanken må vara god men jag vet inte om Jeremy Peace och övriga vet var detta ska landa? Knappt någonting, förutom att Berahino ofta varit bra när han spelat, tyder på att Pulis tänker starta med honom under våren även om många supportrar fortfarande önskar det. Sommaren 2017 löper kontraktet ut. Det är en bit kvar, men vid nästa transferfönster är det bara ett år. Hans marknadsvärde sjunker, både på grund av att han inte spelar och att kontraktet rör sig närmare slutet. Jag vet inte om West Bromwich i framtiden kommer få mer än 20-25 miljoner pund för honom, och visst borde det ha betydelse?

Senast i somras gick Jeremy Peace ut och berättade att supportrarna skulle dra ner förväntningarna på de kommande nyförvärven. Klubben behövde stabiliseras och ekonomin skulle bättras. Det gör detta ännu märkligare. Om resultatet slutar med en ännu mer missnöjd Berahino, som spelar sämre och till slut säljs för 100 miljoner mindre än han skulle gjort nu, är det värt det? Jag kan aldrig komma fram till att detta är rätt läge för West Bromwich att stå på sig.

Ibland är det bara att acceptera det tråkiga. Absolut, våga behåll dina egenfostrade spelare men här har det bara blivit fel. Att inte hitta en bra långsiktig lösning i så många transferfönster skadar bara alla parter. Och för Berahinos skull hoppas jag inte han ska agera avbytare i West Bromwich till juni 2017. Hur mycket osmarta val han än gjort så vore det dumt att låta en av Englands större talanger slösas bort på en bänk.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln