Överpriset på utbildning

av torsdagskrönikören - Nils Montan-Lund

Det kom ett mail från SvFF. Jag och andra som gått antingen tränarutbildningen UEFA B eller UEFA A uppmanades att köpa den nya UEFA B-materialet. ”SvFF rekommenderar varmt alla tränare som har en tidigare BAS- eller A-utbildning att köpa materialet och på egen hand stärka sina kunskaper”, stod det. En rekommendation med falska förtecken.
 

För att uppfylla rekommendationen och köpa materialet behöver man nämligen lägga ut den nätta summan 890 kronor. Jo, ni läste rätt. För den summan får man en bok, ett övningsregister och webbmaterial. Ni förstår själva: rekommendationen handlar om att kränga produkter för att dra in deg. Det handlar om att tjäna pengar.
 
Så allt prat om den nya fantastiska tränarutbildningen (jo vars, den är en rejäl uppdatering, men det hade nästan vad som helst varit) och att man satsar på utbildning är ju bara just prat.
 
I det mail jag fick, som jag inte kan kalla för något annat än reklam, rekommenderas jag alltså att köpa ett material till ett väl tilltaget överpris. Jag rekommenderas samtidigt att utbilda mig själv – och betala en i sammanhanget hutlös summa för det. Det är symboliskt ytterst knepigt att profitera på det här viset på utbildningarna.
 
Visst kan klubbar idag få olika utbildningsbidrag när man skickar tränare på kurser, men de som hjälper till med dessa kan inte heller vara glada över att betala överpriser.
 
Vi förstår allihop att förbunden måste tjäna pengar för att bedriva sin verksamhet, men det ska inte ske på området utbildning. Det gör att man förlorar allt trovärdighet i den frågan. Man sällar sig till den skara av alla privata aktörer som försöker sälja olika produkter och metoder och det ska absolut inte ett förbund göra.
 
Varenda barn- och ungdomstränare i landet ska ha gratis tillgång till den fullständiga spelarutbildningsplanen. Utbildningarna måste bli betydligt billigare och där är det alldeles för dyra kursmaterialet en tung post. De enda utskick som görs på området ska vara till för att hjälpa varje ledare att utbildas och utvecklas, för att visa var man kan få tag i allt till max ett självkostnadspris.
 
Det borde ligga i alla föreningars intresse att ifrågasätta hur förbunden prissätter utbildning och profiterar på det.
 
Vissa tar till exempel ut högre priser på utbildningen för att täcka kostnader av andra verksamheter i det egna förbundet. Men om inte dessa verksamheter kan bära sig själva ekonomiskt, bör de inte bedrivas från första början.  Man seglar under falsk flagg om utbildningarna går ut på att göra vinst till förbunden.
 
Ligger det i SvFF:s intresse att utveckla svensk fotboll, så borde man skriva under på varenda rad i den här krönikan. Men man säger något helt annat genom sin prissättning.
 
Ska jag vara ärlig förväntar jag mig just därför inte heller att man kommer att göra något åt det här. Man anser med all sannolikhet att de här pengarna är för viktiga för att avstå. Jag kan inte tänka mig något annat. Men jag blir förstås väldigt gärna glatt överraskad.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln