Spelarnas hälsa måste prioriteras

av söndagskrönikören - Johan Forsberg

Det intensiva spelschemat som hägrat på de brittiska öarna har börjat skörda sina offer. I tisdags drog till exempel tre spelare baksidan i Ligacup-semifinalen emellan Stoke och Liverpool. Det täta matchandet och den ihärdiga intensiteten har börjat ta ut sin rätt på trötta kroppar. Återhämtning har aldrig varit viktigare än vid denna period och det är nu man kan se vilka klubbar det är som prioriterar den fysiologiska faktorn.

 

I höstas gjorde Viasat ett intressant reportage där Ola Wenström besökte Leicesters fystränare, svenskbekantingen Paul Balsom. Paul som även jobbar som fysiolog/analytiker för det svenska landslaget, berättade om hans syn på träning och hur han jobbade för att hålla spelarna hela och friska. Just när reportaget spelades in ledde Leicester Premier League och många frågor ställdes till vad framgångsreceptet var till lagets kanonstart.

97% av truppen var hela och friska vid denna tidpunkt, vilket måste anses som en otrolig siffra. Jämförelsevis med Liverpool, där de har nu hela 13 spelare (!) på skadelistan, har väldigt stora problem att få ett slagkraftigt lag på plan. Paul förklarade Leicesters träningsfilosofi där det framgick hur de hade satt ett fokus på mycket vila och återhämtning, istället för att genomföra det där extra träningspasset för sakens skull. Spelarna hade också individuella träningsupplägg där e x anfallarna hade mer explosiva övningar för att efterlikna deras spelsätt så tydligt som möjligt. Denna typ av träning kräver mer återhämtning vilket gavs utifrån det individuella behovet och hade möjliggjort för exempelvis Jaime Vardys stora succé denna höst. Mittfältarna som stod för en mer uthållig spelstil kunde träna mer kvantitativt, men med en lägre intensitetsnivå. Detta kunde analyseras och läggas träningsupplägg utifrån spelarnas rörlighetsmönster under match.

Det jag vill komma till att i årets Premier League upplaga har alla lag spelare med talang. Både mitten och bottenskiftet i ligan kan attrahera Champions League spelare ifrån andra ligor. Det har skapat en jämn och konkurrenskraftig liga, där alla lag kan slå alla. Aldrig har det nu varit viktigare att göra det bästa av det material man besitter. Där kommer bland annat spelarnas hälsa in i bilden. För att hålla sina nyckelspelare så hela som möjligt under så stor del av säsongen som möjligt, har aldrig varit viktigare. Både när det gäller den individuella spelarutvecklingen och kontinuitet för lagets spelsätt. Vissa klubbar har misskött den biten och det har i sin tur förstört både karriärer och säsonger (t e x Arsenal och ett antal fd lovande talanger). Spelare måste i allra högra grad vara hela och matchtränade innan de kan anses som spelklara för match. Allt för ofta testas spelare för sent på träning eller chansas från start i hopp om att kroppen ska hålla. Allt för sällan slutar det gott och om inte spelaren väl går sönder, kan han oftast ändå inte spela på 100% o. Vi såg här i veckan att Coutinho drog på sig en bristning i baksida lår. Den tekniska brasilianaren hade innan dess varit helt ur form efter ett intensivt matchande och har sett allmänt trött ut på plan senaste tiden. Istället för att låta honom vila en match, så valde Jürgen Klopp att spela honom i veckans match och belönades med att vara borta ifrån spel i minst 4 veckor framöver.

Tränarna i Premier League måste börja se spelarnas hälsa ur ett långsiktigt synsätt och inte testa gränserna gång på gång. Med tanke på alla matcher som spelas varje år, borde man börja inse den fysiska påverkan på lång sikt. Istället för att köpa nytt tycker jag man måste börja lära sig av sina misstag och börja förstå hur man gör för att hålla spelarna friska (Kolla på Leicester!). Visst kan man köpa nytt ifall det gamla inte håller, men ifall de ändå inte håller i längden kommer resultaten ändå att bli densamma som innan. Att bara ha talang vinner inga troféer, men att veta hur man använder den kan ta klubbarna längre än vad de någonsin kunnat drömma om.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln