Vart är Manchester United på väg?

av lördagskrönikören - Marcus Lindén

En välmeriterad tränare som har vunnit Champions League vid rodret och en poäng från serieledning. På pappret låter inte Manchester Uniteds situation som speciellt problematisk. Det som dock egentligen sker är en klubb som kastar ut miljarder och ändå står kvar och trampar.

 

Utan att frånta Leicester någonting av deras framgång, så säger det ändå någonting om titelaspiranterna i årets Premier League när Leicester kan leda serien efter 13 omgångar. Ingen av förhandsfavoriterna har levererat fullt ut hittills. Det har dock öppnat upp för en stekhet strid om Champions League-platserna. Där försöker ett Liverpool som blir allt bättre med Klopp för varje dag slå sig in. Även ett Tottenham med flera nyckelspelare i storform. Lägg därtill ett antal tippade mittenklubbar som ser starka ut. Jag är trots det hyfsat övertygad om att Manchester United slutar bland de fyra bästa lagen.

Men trots det finner jag väldigt många frågetecken hos ”The Red Devil” för dagen. Följden av för många frågetecken blir oftast dålig jämnhet i resultaten. I ligan har man kommit undan hyfsat, bortsett poängtapp mot Newcastle hemma och när de blev överkörda av Arsenal. Men man har satt sig i en mycket knivig Champions League-situation där det mycket väl kan bli respass. Och det har skett i en grupp där detta inte ska behöva ske. Underprestationerna har varit flera stycken där.

Kollar du bara på resultaten och ett framtida scenario där United åker ur gruppen samtidigt som de slutar trea i ligan så är det inte mer med det. Bra mycket större fiaskon har vi sett de senaste åren, detta United är ju i alla fall bättre än Moyes-upplagan och den rena målsättningen var förmodligen topp fyra. Problemet är bara att jag inte riktigt vet vad som ska få United att vara bättre än så med dagens påkostade trupp.

Jag ser inte Louis van Gaal tydligt nog i den här United-upplagan. På formationen och vilka spelartyper som prioriteras kan du i någon form hitta van Gaal. Men det som totalt sett levereras blir inte mycket mer än så. 3-5-2-projektet som användes sporadiskt ifjol är nedlagt. Försvaret är klart bättre uppstyrt i år där Chris Smalling övertygat. Men offensiven känns för uddlös för att vara ett topplag. Det går långsamt och flera gånger kör de fast. Truppens för tillfället bästa offensiva spelare, Anthony Martial, harvar på en kant där bara hälften av hans förmåga syns. Wayna Rooney har ofta varit usel och var tänkt som lagets kanske största nyckelspelare. Memphis Depay var det upphaussade nyförvärvat som skulle få van Gaals fotboll att lyfta. Hittills har inte mycket uträttats där heller.

Grundproblematiken är som sagt att van Gaals nycklar inte passar. Hans Holland och hans Bayern München var inte bra varje vecka, men de offensiva bristerna var sällan på den här nivån. Och det finns en sådan fara i att se att dessa saker inte fungerar. Manchester United var inte något dukat bord när van Gaal anlände. Han har dock fått chansen att göra det till sitt. Det är inte en stomme av Fergusons United som blivit äldre och måste bytas ut. Det har redan skett. Det är inte heller David Moyes spillror. Depay, Marital, Schweinstiger, Schneiderlin, Rojo, Shaw och Darmian har hämtats in och visst är flera av dem väldigt bra. Men det är deras individuella insatser som syns, inte att de gör United till ett bättre fotbollslag i längden. En jätteskillnad enligt mig.

Nej, Wayne Rooney blir inte yngre. Men det blir inte Louis vaan Gaal heller. Han fyller 65 nästa år, och även om Manchester United inte är den absolut sista destinationen så lider karriären mot sitt slut. Jag har svårt att se honom stanna längre än nästa säsong och därför måste det levereras nu. Han står inför några väldigt viktiga månader framför sig. Saken är sedan den att jag inte kan se vad dessa år gett United förutom ett eller ett par år där en topp fyra-plats bärgats. Ett lag fyllt av påkostade världsstjärnor som skulle skolats in i van Gaals inte helt okomplicerade system, som känns ofärdigt än idag. Jag har även fått känslan att tränarsituationen är på kort sikt, alltså är detta ett stort nyckelår. Att bara värva ihop ett lag som ska sluta bland de fyra bästa och som sedan misslyckas i Champions Leagues gruppspel kunde någon annan också lyckats med.

Jag har svårt att ta tempen på fansen. Situationen måste vara värre för att den massiva kritiken ska öka, en poäng ifrån serieledning är inte dåligt poängmässigt enligt de flesta. Men jag kan inte se detta hålla i längden för lag växer under säsong, och det gör inte det här lagbygget just nu. Jag tycker inte att Louis van Gaal för United framåt i tiden på speciellt många plan. Mitt råd till fansen är att inte stirra sig blind på tabellpoäng, för väldigt mycket fattas.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln