Slaven Bilic´
- The Hammers store frälsare?

Av gästkrönikören - johan forsberg

Länge har West Ham supportrarna sökt efter sin man. Kraven på att laget ska spela en ”vacker” och spelförande fotboll har stått på fansens önskelista i urminnes tider. Den gamla publikfavoriten Slaven Bilić skrev på som manager för klubben i somras och rivstartade med flera segrar mot seriens topplag. Ambitionerna finns där och målsättningen att bli bland en av de stora i engelsk fotboll från ägarhåll gör också det. Frågan är om West Ham och Slaven Bilić är rätt kombination för att ta klubben mot högre höjder. Som den rockstjärna han är ska han jamma med ljudet av hans elgitarr till supportrarnas sång och låten "I'm Forever Blowing Bubbles” kommer få invånarna i östra London att drömma sig bort mot både europaspel och stora OS-arenor.


 

Etiketter: gästkrönikören

Slaven Bilić föddes i Split den 11 september 1968, i det dåvarande Jugoslavien. Han började sin fotbollskarriär i sin hemstad, Hajduk Split. Spelandes som mittback slog han igenom 21 år gammal i startelvan och intresset från större klubbar gick inte obemärkt. Utlandssejourer i Karlsruher SC, Everton och West Ham gjorde att han skapade sig ett namn ute i Europa och framgångarna belönades med 44 landskamper för det kroatiska landslaget. År 2001 avslutades han karriären i just sin moderklubb Hajduk Split, som han året senare började leda från tränarbänken. Efter tiden i Hajduk Split har han hunnit att träna både det kroatiska U-21 landslaget och A-landslaget, där kvartsfinalen i EM 2008 blev Bilić främsta framgång. År 2012 avgick han som förbundskapten och gick direkt tillbaka till klubbfotbollen. Först tog han över ryska Lokomotiv Moskva och sedan turkiska Besiktas, med inte så lyckad framgång.

I somras var han tillbaka i östra London och i West Ham. Nu på tränarbänken skulle han bevisa hans skicklighet som ledare för det lag han tidigare hade spelat för. Med smarta nyförvärv och mer spelförande fotboll, var tanken att han nu skulle ta West Ham till nästa nivå. Nästa år när laget ska flytta till arenan som var värd för OS 2012, i ska klättringen börjat mot de allra största påbörjas. Därför blir den här säsongen kritisk för att visa ägarna att han är just den mannen som ska ta dom dit. Ny arena kommer bli nya och större intäkter, vilket skapa större förutsättningar för en högre ambitionsnivå än vad West Ham är vant vid.
Genom hans spelarkarriär utomlands har han fått lära sig flera språk och pratar förutom sitt modersmål flytande engelska, italienska och tyska. En bildad man i mycket och han har till och med hunnit med en examen inom juridik. En ständig lusta att lära sig kommer alltid vara gynnsam som fotbollstränare. Fotboll är en idrott i ständig utveckling och Slaven Bilić vilI vara en frontfigur i den utvecklingen. I sin tidiga tränarkarriär besökte han både Arséne Wenger och Marcello Lippi för att få rådgivning och inspiration som ledare. Men det är kanske mer som just inspiratör Slaven Bilić fått sitt erkännande. Som en stor beundrare till rockmusik och medlem i det kroatiska bandet Rawbau har han medgett ett flertal gånger att han använder just musiken som inspiration inför matcher.

Nu efter 12 spelande matcher i Premier League befinner sig West Ham på 6e plats och har slagit flera storlag på bortaplan (Arsenal, Liverpool, Manchester City). Spelet har förändrats till ett mer passningsorienterat sådant, men det är som underdog och ett lågt sittande försvarsspel laget har presterat som allra bäst. Frågan är om det kommer räcka under en hel säsong. Vi har sett under nästan varje upplaga av Premier League att det alltid är ett lag som sticker ut i början av säsongen. Är West Ham det laget i år igen? Vad vi i alla fall vet är att de har haft svårt att föra spelet mot sämre motstånd och det är just i de matcherna man ska plocka sina poäng. I slutändan tror jag ändå inte att West Ham kommer räcka till för att nå en europaplats i år, men med Slaven Bilić i rodret tror jag att hoppet är tänt, supportarna börjar tro och laget kan inom ett par år börja utmana toppen av Premier League.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln