Rosenbergs vara eller icke vara i den blågula dressen

av gästkrönikören - Johan Forsberg

Det har diskuterats och debatteras om vem som ska spela bredvid Zlatan i landslaget. Markus Rosenberg har länge varit en huvudbärare för Malmö FF och stått bakom till stor del av lagets Champions League framgångar. Är han för gammal? Gör han tillräckligt mål? Vill han ens spela i landslaget? Frågorna har varit många, men jag tror att svaret ligger längre bort i horisonten.


 

Etiketter: gästkrönikören

Markus Rosenberg har nästan alltid trivts som bäst när han har fått vara en frontfigur i det lag han spelat i. I Malmö FF, första året i Ajax och början av karriären i Werder Bremen, var det han som skulle göra målen och leda sitt lag mot seger. Om vi tittar på dagens Malmö FF har han blivit en ovärderlig ledare på dagens lagbygge och växt ut till den ryggrad som behövts när det har stormats som allra mest. Är det kanske inte därför han på senare år inte velat spela för just det svenska landslaget? Åren han slog igenom med dunder och brak, fanns ett fantastiskt svenskt landslag. De så kallade ”Super Swedes” som Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg, Henrik Larsson och en ung Zlatan Ibrahimovic stod högre upp i den hierarkiska kedjan. Markus kämpade, men fick aldrig någon utdelning i den blågula tröjan och nu efter 33 vårar måste man tyvärr sammanfatta hans landslagskarriär som ett misslyckande.

Hur skulle det då se ut i dagens svenska landslag? Kvalitén som har försämrats i Sverige år efter år, har nu blivit ett landslag där det inte krävs samma typ av prestationer för att bli uttagen. Men det största problemet tror jag heter Zlatan Ibrahimovic. Hans överlägsenhet och dominans i det svenska omklädningsrummet, tror jag gör att Rosenberg tvekar för en landslagscomeback. För där skulle han inte få vara nummer ett, utan kanske nummer två, tre, fyra. De är i mina ögon i princip samma spelartyp fast på två helt skilda nivåer. Zlatan har en enorm påverkan på matchplanen hos de andra blågula spelarna. Han är störst och bäst, därför ska alla passa honom, typ. På gott och ont. Han är ju i särklass den bäste spelaren, men att ha en sådan pass stor inverkan på de andra spelarna gör att laget presterar sämre. Det här är såklart bara min tes, men en jag står bakom. Markus Rosenberg är ingen Zlatan, men fortfarande en väldigt begåvad spelare. Anledningen till varför jag inte tror att han skulle passa in i dagens lag är killen med den där mörkblåa Pariströja.

I en hypotetisk värld skulle kanske laget Sverige prestera bättre med den andra Malmöiten som spjutspets. För Markus är en lagspelare utan dess like och har sammansvetsat Malmö FF till en riktig väloljad maskin. Det är inte Zlatan, även fast han har lyft vårt landslag med sina individuella genialitet. Kanske hade han kunnat hjälpa dagens svenska landslag till att få ett liknande kollektiv. Men det kanske är därför tanken blir ännu vackrare, just för att den aldrig kommer bli sann. Jag tror aldrig att Markus Rosenberg kommer ta på sig de blåa shortsen och den påskgula tröjan mer. Utan vi kan bara drömma oss bort och försöka tänka till, vilket bra lag Sverige hade blivit.

/Johan Forsberg.

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln