Människan och fotbollspelaren

av tisdagskrönikören - John Ahlström

I sista matchen för säsongen slog J-södra Utsikten med 5-2 och blev därmed seriesegrare i Superettan 2015. Förra säsongen slutade J-södra fyra i tabellen men började 2014 desto knackigare, i alla fall om man tittar på tränarfronten. Efter två omgångar gick J-södras tränare Mats Gren vidare för att bli sportchef i IFK Göteborg. Laget stod utan tränare. 

Etiketter: tisdagskrönikören

Ungdomstränaren Jimmy Thelin fick tillfälligt ta över laget medan styrelsen letade efter en ny tränare. Ryktena gjorde gällande att styrelsen ville ha en tränare med erfarenhet, gärna ett välkänt namn. Men spelarna ville något annat. De ville ha ungdomstränaren. Och spelarna fick rätt. Jimmy tog över tränarrollen efter Mats Gren och har efter knappt två säsonger som tränare tagit sitt lag till Allsvenskan. Givetvis är Jimmy Thelin inte det enda svaret på frågan varför J-södra tagit sig till Allsvenskan men visst ska han tillskrivas en stor ära i framgången. 

Hur är det då möjligt att en ungdomstränare tar ett lag till allsvenskan på mindre än två säsonger, ett lag som endast varit i den svenska fotbollens finrum en enda gång tidigare (1969)? Vad är det för egenskaper hos Jimmy Thelin som gör honom så framgångsrik?

Förutom att Jimmy Thelin uppenbarligen både kan träningsupplägg, taktik och matchcoaching finns det en sak som jag tycker är extra intressant. Han vill att spelarna ska sätta familjen före fotbollen. I en intervju säger Jimmy att "familjen alltid måste komma först, sedan fotbollen och därefter allt det andra". Det verkar som att Jimmy ser människan före fotbollsspelaren. Om jag prioriterar min familj mår både jag och min familj bra. Och om jag mår bra presterar jag bra. Vetskapen att min tränare sätter familjen högre än fotbollen skapar en trygghet hos mig som individ att vara med min familj.

Det ska bli intressant att följa Jimmy Thelin nästa år när motståndet är AIK, Malmö FF, IFK Göteborg och IFK Norrköping. Filosofin om att sätta familjen först är enklare när man vinner matcher, tänker jag. Det svåra blir när resultaten går emot en och matcherna blir tuffare. Då kommer Jimmy Thelins filosofi sättas på sin spets. Hur kommer Jimmys filosofi fungera i motgång?

Jag hoppas den kommer fungera väl. För jag tror att människan är viktigare än fotbollsspelaren.

/John Ahlström

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln