Är Lewandowski världens bästa anfallare?

Storstjärnan Lewandowski håller en låg profil den europeiska toppfotbollen. Till skillnad från övriga storstjärnor är han ingen spelare som väljer att fläka ut sitt privatliv i sociala medier, istället lägger han fokus och energi på att utvecklas. För honom är det ointressant hur många likes han får på instagram, det viktiga är att han gör tillräckligt många mål på planen för att Bayern ska nå sina mål och vinna sina titlar.

 

Etiketter: journalisten

Förra året vid den här tidpunkten var Lewandowski kritiserad av förståsigpåare (det är samma människor som nu försöker påstå att Tuchel har revolutionerat Dortmunds fotboll och kritiserar Klopps gärning när det i själva verket är så att Tuchel genomför en evolution och att Klopps legacy med ”gegenpressing” är högst levande i dagens Dortmund). Många menade på att Lewandowski inte alls passande in i Bayern och Pep Guardiolas sätt att spela fotboll. Mångas slutsats var att han inte gjorde tillräckligt med mål. Vad man då bortsåg ifrån var Guardiolas önskan att en spelare har fler än en roll. Det finns ingen spelare i Guardiolas elva som har stämpel ”målskytt”, det var anledningen till att Mario Gomez fick lämna omedelbart när den spanske tränaren kom till Tyskland. Gomez var ingen lagspelare, enligt Guardiola, han för alldeles för ensidig.

Lewandowski däremot var en mer flexibel spelare. En spelare vars kvalitéer utöver målskyttet var hans förmåga att ta sig längre nedåt i banan, vara ett spelalternativ som länkade samman mittfält med anfall. Dessutom har hans snabbhet och tekniska förutsättningarna gjort honom flexibel nog att använda ute på kanterna, som en spelare att byta position med Robben, Müller och Ribéry för att förvirra motståndarnas försvar. Det var precis vad Guardiola sökte i sin anfallare och det var vad Lewandowski levererade – enligt många till förlusten av målskyttet.

I slutändan hade Lewandowski gjort 25 mål på 49 matcher, utöver det hade han 13 assist på sin lista. Ett snitt på ett mål varannan match, och en assist var fjärde. Ett rätt hyggligt facit för en spelare som många tyckte hade gått ned sig. Under sin sista säsong i Dortmund spelade Lewandowski 48 matcher, stod för 28 mål och 15 assist – rätt jämförbara siffror. Då får man också ha i åtanke att Lewandowski behövde tid på sig att anpassa sig till sina nya lagkamrater och att han inte alls hade samma status på planen i sitt nya lag som han hade i Dortmund.

På de senaste tre matcherna har Lewandowski noterats för tio mål, något som sätter skräck i motståndarna Dortmund som man möter på tisdag. Lewandowski har hittat rätt i Bayern under hösten och jämförs nu med den störste av de alla – Gerd Müller. Efter ett år i klubben har han anpassat sig till det taktiska och han klarar av att hantera förväntningarna på ett annat sätt. Frågan är om Lewandowski just nu inte är världens bäste anfallare. För få kan rå på honom när han är i den form som han är i just nu.

/ Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln