Högen utanför Curva Nord

av mästaren - bernt ljung

Trots att jag köttar på så mycket att jag nästan skäms så hamnar jag ändå två meter bakåt för varje steg jag tar framåt. I detta fall inte så konstigt eftersom kön, eller snarare klungan framför, växer oavbrutet både på längden och bredden eftersom folk fyller på från bägge sidor, underifrån och även ifrån luften. När man äntligen lyckats komma genom en av de få och trånga entréerna vid Curva Nord på Renzo B, har avsparken precis genomförts.

 

Etiketter: mästaren

Ett par minuter senare på plats på översta sektionen ser jag med glädje att bägge svenskarna startar. Efter sex poäng på de två inledande noterar jag att hemmalaget öppnar matchen med spända muskler och hög svansföring. Fullt naturligt efter två bra matcher och på andra sidan väntar det på papperet enkla hindret, nollpoängaren och Serie A debutanten Carpi FC 1909. Hiljemark uppträder till höger av de tre imf på ett mittfält bestående av fem spelare. Quasion å andra sidan opererar längst ut på andra kanten. I den sjätte minuten accelererar Quaison in i straffområdet på sin kant. Han viker in framför backen, som inte hinner med, och sekunden efter slår han ett inlägg.

Bollen träffar en försvarare och bromsas upp lite innan den dimper ner framför Hiljemark som drar till på volley. Träffen är inte helt ren och bollen går via målmannen, men den går i mål. Ett noll till hemmalaget och den relativt stora publiken är både nöjd och förväntansfull för med två raka, och tidig ledning hemma mot färskingen så är känslan att det kommer mera. Det kommer också mera, men det dröjer, det är ett lite turligt kvitteringsmål i åttioåttonde som gör att hemmalaget ändå får ihop till G i slutbetyg. Att Hiljemark blev utbytt i sjuttiosjätte är inget att säga om. För många felpass och för lite delaktighet i andra motiverar detta. Det är inte alls säkert, men det finns dock goda skäl att tro att grabben kan bli etablerad i laget över tid. Det är i alla fall Serie A vi pratar om. Planens i särklass bäste spelare i solen och regnet och värmen på Renzo B var annars Carpis lån från Fiorentina, tjugotvåårige brasse Ryder Matos. Han blir inte gammal i den klubben, det är stupsäkert.

Tänk er att Sveriges bäste sprinter skulle utmana en av världens bästa på dennes hemmabana. Detta lopp skulle bli helt ospännande eftersom alla normalbegåvade inser att segerchanserna är lika med noll. Racet handlar bara om att minimera skadan, att inte förlora med så mycket så att förlusten lutar åt förnedring. PSG vs MFF bjöd på samma förutsättningar. När loppet var över så visade det sig att förlusten, det faktiska resultatet, blev hedersammare än det visuella. Kanske berodde det på att favoriten avslutade något avstannande…

När jag ser dessa fantastiska lag som briljerar i CL så förstärks min uppfattning om att svenska klubbar aldrig kommer att etablera sig bland dem. Och vi är, trots Malmös insatser, längre ifrån toppen än någonsin. Det är tufft nog att klara konkurrensen med de bästa klubbarna eftersom de är från stora länder och har naturliga fördelar med stor population och bra fotbollsklimat. Förutsättningar som vi i Sverige aldrig kommer i närheten av. Men det finns en faktor som försvårar och försämrar vår konkurrenssituation ännu mer, nämligen tillgången på pengar. Visst, vi har också stålar, men inte den mängd som behövs för att köpa de bästa till ordinarie pris. Vi får antingen försöka fynda på mellandagsrea eller köpa plantor som vi själva föder upp. Hade en svensk klubb haft lika stor pengapåse som de bästa hade den också tillhört europatoppen. Det hade varit häftigt! Eller hade det? Ska allt kunna köpas för pengar?

Du gillar att spela musik, du kan alla ackord, alla texter och du gillar när människor kommer för att lyssna på dig. Tänk dig då upplevelsen att få giga inför tusentals som beundrar dig varav några till och med avgudar dig, och det du gör. Orkar du med detta fyra kvällar i rad så rasslar 82.3 millar rätt in i pluskan märkt U2. Om fiskar kan simma, finns det sämre jobb… 

/Mästaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln