Rätt av Viasat att vara på plats i Paris

Av journalisten - Adam Nilsson

För andra säsongen är Malmö deltagande i Champions League-gruppspelet och den inledande matchen mot PSG var på förhand en av mest upphaussade matcherna på de senaste tio åren inom svensk fotboll. Zlatan mot den klubb som han fostrats i. Viasat hade inte kunnat drömma om bättre förutsättningar för sin första sändning, för det var en garanterad publiksuccé som tv-företaget kunde räkna med.

 

Etiketter: journalisten

Det är inga många gånger som man på riktigt kan räkna med publiksuccéer när det kommer till livesänd sport-tv. Utöver de absolut största mästerskapen är tittarmängden beroende av många olika parametrar. Vilken veckodag visas det på? Mot vilka tv-program konkurrerar man? Av vilken vikt är matchen? Till exempel tappade Kanal 5 tittare när en av Sveriges landskamper sändes samtidigt som Let’s Dance och Skavlan på tv. Det är helt enkelt tillfälligheter som avgör och i tisdags talade absolut allt för att många skulle slå på PSG-Malmö.

MTG valde verkligen att slå på den stora trumman och sände dels matchen i TV3 till skillnad från TV6 vilket var ett tydligt tecken på hur viktig matchen var för kanalen. Man valde att tidigt sätta igång med uppladdningen, redan 18.00 satte man igång med studiosändningen och fortsätta sedan långt in på kvällen. Dessutom valde man till min stora glädje att sätta studion på plats i Paris, vilket var det största tecknet på vikten av matchen.

Vi har länge varit vana vid att kommentatorer är på plats för att de riktigt stora matcherna, men sällan i fotbollssammanhang har vi fått se en fotbollsstudio på plats i andra sammanhang än vid svenska landskamper och EM eller VM. Det var därför glädjande att se att produktionen hade tagit beslutet att ge sig ur sin alldeles ypperliga studio i Stockholm för att göra matchen på plats med hela gänget i Paris.

Även om de tekniska förutsättningarna försämras, vilket syntes vid vissa övergångar bland annat, så ger det en helt annan känsla till hela produktionen. Den där närheten och kulissen det skapar att vara på plats gör hela produktionen och produkten klart värdigare. Att få insupa atmosfären från Paris rätt igenom tv-rutan är helt enkelt bra mycket roligare än att få se det från en tv-studio på hemmaplan i Sverige.

Vad det dessutom ger är ett extravärde på flera andra plan. Experterna får ta del av helheten. Det blir enklare för Erik Niva att prata om fansen när han upplever det själv på plats. Det blir lättare för Lars Lagerbäck att hitta taktiska delar att prata om när han får se hela fotbollsplatsen. Det ger också Ola Wenström möjligheten att ge en bild av vad som sker i omgivningen. Allting blir helt enkelt bättre.

Även om matchen slutade med förlust för Malmö var det glädjande att se att produktionen gjordes på det sättet den gjordes. Ja, det fanns småskavanker som hade kunnat poleras bort men på det stora hela var det rätt beslut att vara på plats. Jag hoppas att flera tar efter för den svenska sportpubliken förtjänar mer sändningar som denna!

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln