Är det dags nu? 

av journalisten - Adam Nilsson

Är det dags nu? Det var enda frågan jag kunde ställa mig själv efter att jag sett Sverige förlora mot Österrike med 4-1. Försvarsspelet var under all kritik, anfallsspelet existerade inte och det enda som fanns kvar i mitt medvetande var hur dåliga Sverige var och att Österrike - som på förhand var långt ifrån storfavoriter - hade kört över det svenska landslaget.

 

Etiketter: journalisten

Vi har under de senaste åren levt i en viss bubbla. Det svenska landslaget har gång på gång kommit till stora mästerskap. Det är något som man inte egentligen kan förvänta sig med tanke på landets storlek men något som har blivit en vana under 00-talet. Därför kommer det lite som en chock att det svenska landslaget just nu får kämpa till den sista droppen för att överhuvudtaget få spela playoff till den kommande EM-turneringen.

Mot Österrike blev det tydligt att Erik Hamrén är inne på sin sista tid som svensk förbundskapten. Det var en pinsam insats av hans landslag. Det var en naiv insats.. Landslaget gick in med helt fel inställning, helt fel förutsättningar och av en känsla att det skulle lösa sig ändå – hur dåligt man än spelade. Istället blev Sverige överkörda av Österrike som hade en tydlig idé och visste exakt vad som krävdes.

Hamrén har under sina år försökt att nå upp till Lagerbäcks nivå. Det har inte varit en enkel uppgift och Hamrén har haft väldigt svårt att nå upp till de förväntningar och förhoppningar som funnits. Hamrén är säkerligen ingen genomusel tränare men att tiden har runnit ut råder det inga tvivel om. Det är dags att någon annan tar över och det blev extremt tydligt den här tisdagskvällen då Sverige blev överkörda av Österrike.

Det är svårt att hitta någon naturlig tronföljare. Till skillnad från tidigare finns ingen given kandidat som kan tänkas ersätta Hamrén. I mina ögon finns det ett intressant alternativ i Henrik Larsson. Jag tror dock att Larsson själv känner att han inte redo för uppgiften nu. Ett annat alternativ vore Pelle Olsson men frågan är hur kul det alternativet egentligen är. Ett utländskt alternativ skulle kunna tänkas men det känns inte särskilt troligt. Det enda jag kan tänka mig som vore intressant är i så fall Stuart Baxter som visserligen är tillgänglig men frågan är om han verkligen är rätt man till jobbet.

Oavsett hur det går framöver för Hamrén så är det sista gången vi kommer att få se honom leda Sverige i ett kval. Det är helt enkelt dags för någon annan att ta över och Hamrén har varit en av de förbundskaptener som har suttit längst på jobbet, endast slagen av Morten Olsen, Jogi Löw och Vicente Del Bosque. En bedrift i sig alltså att Hamrén suttit så pass länge.

Svensk fotboll är inne i en svår period där tillväxten inte är tillräckligt stor. Talangerna växer inte på träd som vi vet. De nästa åren blir tuffa oavsett vem som leder landslaget. Det kommer säkerligen att dyka upp flera nya namn som kommer att testas i a-landslaget. Det är också troligt att vi kommer att få det svårt att kvala in till turneringarna med tanke på förändringarna. Så den som kliver på härnäst har långt ifrån en enkel uppgift framför sig. Det är ett som är säkert.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln