När ”Nacka” Skoglund spelade i Djurgården

Av Claes G Bengtsson

En märklig historia om kisen från Katarina Bangatan. Han var född i Katarina församling i Stockholm. Växte upp på Katarina Bangata. Han var en legend i både Hammarby på Södermalm och Inter i Milano. Han lirade också i AIK 1950, bara fem allsvenska matcher, utan större entusiasm. Men vad gör man inte för tusen spänn och en kappa till morsan.
 

Etiketter: spelaren

Djurgårn´n då?

Den klubben fanns bara inte för söderkisen Lennart Nacka Skoglund(1929-75). Men kanske ändå?

För så här var det:

Tisdagen den 23 juni 1964 skulle Djurgården spela mot Honkongs landslag på Stockholms Stadion. Det handlade om ett återbesök. Djurgården hade tidigare varit flera gånger i Hongkong och spelat. Turnéledare då var sportjournalisten Wolf Lyberg. Nu hade Hongkong varit i Israel och deltagit i Asian Cup. Då passade det bra att göra en avstickare till Sverige innan man åkte hem igen.

Knivsta avstängd

Allsvenskan hade sommaruppehåll och Djurgården skulle passa på att testa några nya spelare. Dessutom saknade Djurgården sin lagkapten Gösta ”Knivsta” Sandberg som var avstängd. Vid en match mot Örgryte på Nya Ullevi den 2 juni utvisades Knivsta efter en incident med Agne Simonsson i ÖIS. Domaren som visade ut Knivsta var Bertil Lööw, Jönköping. Domslutet var en sensation. Det var första utvisningen i allsvenskan sedan Malmö FFs Sven Hjertsson visades av planen mot just Djurgården på Råsunda den 30 maj 1954.

Utvisningen innebar att Knivsta direkt stängdes av i en månad. Djurgården överklagade beslutet till riksidrottsnämnden. Där blev Knivsta frikänd och rentvådd. Men då mötet drog ut på tiden hade Knivstas syndamånad redan hunnit passera, när den friade domen kom. Därmed missade han tre seriematcher i juni. Samt matchen mot Hongkong.
Våren 1964 kom Nacka tillbaka till Hammarby efter sin sejour i Italien, 1950-63, i Inter, Sampdoria, och Palermo. Det blev succé direkt. I comebacken skruvade han en hörna direkt i mål mot Karlstad på gamla Johanneshov(4-1). Publiken jublade. Runt om i landet sattes det nya publikrekord när Nacka och hans Hammarby drog fram i div II Svealand.

Nacka ersatte

Att nu ersätta en legend med en annan, Knivsta med Nacka, mot Hongkong var ingen dum idé. Djurgårdsledningen tog kontakt med Hammarby, som gav klartecken. Hammarby hade ju också sommaruppehåll. Nacka accepterade, han gillade alltid att spela matcher av den här typen då han hade större möjligheter att visa upp sina konster än i det allvarligare seriespelet.

Knivsta var det här året mittfältare i Djurgården men självklart placerades Nacka som vänsterytter mot Hongkong, en plats som i många år varit vikt för Knivsta.

Matchen blev inte den kassapjäs som Djurgården hade räknat med. Strax före avspark kl 19.00 drabbades Stockholm av ett kraftigt skyfall, varför publiksiffran bara uppgick till 975 åskådare. Därmed gick Djurgården back med 10.000 kronor på matchen.

Sportsligt gick det däremot bättre. Djurgården vann med 4-2(3-1). Och Nacka var i högform. Redan efter 30 sekunder spelade han fram Hasse Nilsson till 1-0 målet. Efter fem minuter upprepades proceduren, 2-0 till Djurgården. Efter 10 minuter var det dags att lira fram Johnnie Eriksson från Ytterhogdal till 3-0. Sen hade Nacka gjort sitt. Målmässigt. Men han fortsatte att imponera.

Nacka snack

Efter matchen var det dags för det vanliga Nacka snacket. Expressen tog högerbacken So Man Po i Hongkong till hjälp. Han visade sig vara mycket talför, för man kunde läsa följande: ”Det var lögn att komma åt lädret. Efter fem minuter fladdrade det till på ena sidan om mej. Jag sprang åt fel håll. Först efter slutsignalen fick jag tag i honom, för då skakade vi hand.”

Självklart ett tillrättalagt snack. Men vad sa då Nacka?

”Jag gav Hasse Nilsson några lyx-sandvikare= perfekta passningar”. Expressen avslutade med: Tänk vad bra Hasse Nilsson skulle bli om Nacka fick bré mackorna.

Nåja det gick bra för Djurgården i alla fall. Klubben vann Allsvenskan utan Nacka. Medan Nacka och hans Hammarby via serieseger i div II Svealand och ett lyckat kvalspel gick upp i Allsvenskan. Nacka drabbades dock av samma öde som Knivsta tidigare under säsongen, då han blev utvisad i den första kvalmatchen mot GIF Sundsvall. Därmed fick han inte medverka i de två avslutande kvalmatcherna.

Laguppställning

Djurgårdens lag mot Hongkong

Arne Arvidsson-Rolf Andersson-Jan Carlsson-Rauol Jonsson-Rune Karlsson-Tjalle Mild-Johnnie Eriksson-Lars Olof Sandberg-Leif Eriksson- Hasse Nilsson-Nacka

/Claes-G Bengtsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln