Hur kunde du välja Hamburg, Albin?

av gästkrönikören - nils montan-lund

Etiketter: gästkrönikören

Tyska Bundesliga sparkades igång med pompa och ståt på mäktiga Allianz Arena. De regerande mästarna, Bayern München tog emot Hamburg SV. Och mitt i stormens öga stod en svensk landslagsmittfältare, Albin Ekdal.


 

Efter sju år i Italien söker han nya utmaningar i Tyskland. Det talades om ett stort intresse, från bland annat PSG, för 26-åringen innan valet till slut föll på Hamburg SV. Klubben som nätt och jämnt klarade sig kvar i högstaserien och där de kräsna fansen inte är sena med att vädra sitt missnöje. Klubben som på de senaste tre matcherna hade 2-20 i målskillnad på tre bortamatcher mot Bayern München på Allianz Arena.

Nu stod han där, mitt i stormen, med allas blickar riktade mot sig. Efter drygt en timmes spel, hade han blåst bort fullständigt och fick sätta sig och vila på bänken. Föredettingen Ivica Olic, 35 år, byttes in i stället.

Nåja, vi kan inte klandra Albin Ekdal för den förkrossande 0-5-förlusten. Hamburg försökte snabbt involvera honom i spelet de ytterst få gånger de fick röra bollen. Det var väldigt tydligt att man vill att han ska bli motorn på det där mittfältet. Dessutom var han en av få som hade kylan och skickligheten att göra något klokt med bollen när den väl satt där vid fötterna.

Men det enda som rörde sig i mitt huvud var: Hur kunde du välja Hamburg?Antingen var det påstådda intresset från annat håll fullständigt iskallt och begränsat till lösa förfrågningar. Eller så erbjöd Hamburg en påse pengar de andra inte var villiga att matcha. Visst, Bayern München borta är den svåraste av uppgifter man kan ställas inför i Bundesliga. Men att bli så totalt översköljda, nästan snudd på förnedrade, som HSV blev är inget gott tecken alls för fortsättningen. Det var erbarmligt, rent ut sagt.

Faktum är att de helt och fullt tillät Bayern München att styra och ställa precis som de behagade. Och inte hade de någon solid defensiv att luta sig mot, tvärtom.

Albin Ekdal verkar ha tagit många kloka beslut i livet, men detta ser inte ut att bli ännu ett i raden. Det här måste ge förbundskapten Erik Hamrén ännu mer huvudbry. Hur Albin Ekdal ska utvecklas till en bättre fotbollsspelare på den här nivån och en fältherre för att leda ett blågult landslag, i en så medioker omgivning övergår mitt förstånd.

Men kanske ska vi inte sörja Albin Ekdals klubbval efter en kväll som denna.
Det här var ju den aftonen en ny storstjärna tändes på fotbollens vackra himmel, Douglas Costa. Maken till blixtrande snabbhet - dessutom med bollen klistrad vid fötterna - har jag sällan, eller aldrig, sett. Visst är 29 mål på 41 matcher i ukrainska Sjaktar Donetsk är imponerande, men det här är en nivå till. Att då gå in och fullständigt dominera från start, visar vad den här 24-åriga brassen är gjord av.

Bayern München går en fjärde raka ligatitel till mötes, med en ny idol på vänsterkanten.Hamburg och Albin Ekdal kommer att få kämpa för sin överlevnad i en helt annan verklighet, långt bort från ära och berömmelse.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln