Erik Nilsson MFF – vår mest meriterade landslagsspelare

Erik Nilsson var vänsterback, född 6 augusti 1916, kapten i landslaget, med i OS laget 1948, 57 landskamper mellan åren 1938-1952. Erik var född i brottarnästet Limhamn, så självklart byggde han upp sin kropp med brottarträning. Den allsvenska debuten ägde rum 9 augusti 1936 hemma på Malmö IP. 1953 slutade Erik efter att ha spelat 320 allsvenska matcher. Landslagsdebuten kom  i VM 1938 mot Brasilien och som 37 åring var han lagkapten i VM 1950 och OS 1952.

 

Etiketter: gästkrönikören

Vad har då den gamle MFF backen , som avled 1995, med årets säsong att göra? Visserligen är han fyrfaldig svenskmästare med Malmö FF(1944 ,49,51,53- spelade bara åtta matcher säsongen 1950/51 pga skada). Men det finns Malmöspelare som har fler SM tecken.

Däremot är han bortdömd i dessa  Zlatan tider, då bollbegåvningen från Rosengård dominerat målskyttet vare sig han iklär sig den blå-gula landslagsdressen eller PSGs mörkblå tröja. Zlatan erhöll 2014 sin nionde Guldboll- priset som tilldelas främste inhemske fotbollspelare. Erik Nilsson har bara en guldboll, den belönades han med för sina fina insatser 1950. På den tiden kunde man för övrigt bara tilldelas det förnämliga priset en gång.

Erik toppar medaljligan

Zlatan dominerar tillsammans med Messi, Neymar, Suarez, Ronaldo, Muller, Robben och möjligen någon till den europeiska scenen. Han är i topp i de flesta skytteligor.

Men- och det är där Erik Nilsson kommer in i bilden. Zlatan har inte vunnit någon internationell medalj, VM, EM eller OS med landslaget. I den ligan återfinns Erik Nilsson i tidernas Sverigetopp.

Så här ser hans blågula meritlista ut:

OS guld 1948, VM brons 1950, OS brons 1952. När vi räknar medaljpoängen som brukligt är i OS-sammanhang med 3 poäng för guld, 2 för silver och en poäng för brons kommer Erik Nilsson upp i 5 medaljpoäng. Så många har också Gunnar Gren och Nisse Liedholm genom sina OS guld 1948 och VM-silver 1958. Men Erik Nilsson har flera medaljer, tre mot två, och kan dessutom håva in en halv bonuspoäng genom sin medverkan i Sveriges VM-match om tredje pris mot Brasilien 1938, då Brassarna vann med 4-2. I den matchen debuterade Erik Nilsson i landslaget.

Kalle Svensson då? Helsingborgs förnämlige målvakt har fyra medaljpoäng genom VM-silver 1958, VM brons 1950 och OS –brons 1952. Kalle var dessutom reservmålvakt i OS 1948. Men spelade ingen match. Där var det Norrköpings Torsten Lindberg som vaktade målet. I VM i Brasilien var det tvärtom.Självklart är den internationella konkurrensen idag betydligt tuffare än den var på Erik Nilssons tid i landslaget(1938-52). Men hans generation gjorde vad den kunde i dåtidens konkurrens, mer gick ju inte att göra, och spelade hem fler medaljer. Historiska fakta som allt mer försvinner i glömska i dessa nya, personfixeringarnas tidevarv.

/Claes-G Bengtsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln