Våra svenska lag

av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Två tredjedelar av sommarens relativt korta frälsning har nu passerat och vi närmar oss så sakteliga det annalkande mörkret. Den bitande kylan och den naggande blåsten. Men vi närmar oss också den europeiska toppfotbollen och dess hypnotiserande grepp. Men för att nå dit måste våra svenska lag prestera.

 

Etiketter: supportern

Malmö FF måste slå ut Red Bull Salzburg. Lika mycket som att Elfsborg måste vidare till Europa Leagues gruppspel tillsammans med IFK Göteborg. Lika mycket som AIK måste mirakelvända ett, enligt Andreas Alm, omöjligt underläge mot ett obskyrt men gudabenådat lag från foten av Akropolis. Medveten om att dessa rader upprör delar av den svenska fotbollsbefolkningen står jag ändå för det jag skriver. Svensk fotbolls framtid ligger i våra representanters fortsatta framgångar. Vill vi få lättare lottningar och enklare motstånd framöver måste vi prestera i de tävlingar som räknas. Champions League och Europa League.

Folks farhågor från fjolåret besannades inte denna säsong i och med brandskattningen av Malmö FF. Rädda svenska supportrar varnade för ett nytt Rosenborg och att den svenska fotbollen var på väg att urholkas. Så blev förstås inte fallet då Malmö, traditionen trogen, länsades på nyckelspelare och galjonsfigurer illa kvickt. Europeiska klubbar svalde de svenska mästarna levande. Ett faktum som lyckligtvis, och som väntat, innebär att den allsvenska guldstriden är en uppgift på tok för stor för de regerande mästarna. Och således lever den svenska fotbollen än. Inhemskt i alla fall.

Men för att den ska fortsätta frodas internationellt krävs ett rosenbergskt hattrick mot en österrikisk koloss. Det behövs Pontus Wernbloom-attityd och Lasse Vibe-kyla mot Lissabons tredje lag. Det behövs defensiv briljans från Sveriges mesta landslagsman och det behövs ett svenskt under på Olympens hemmaplan. Det är väl inte för mycket begärt för den svenska fotbollens framtid? Av den enkla anledningen håller jag på våra svenska lag. Vad gör du?

/Supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln