Vår tids G Garbo

av mästaren - bernt ljung

Jag tycker matchen mot Montenegro var underhållande. Att gästerna tilläts hota så ofta och så skarpt är dock inget bra tecken för dem som hoppas och tror på framgång i kommande mästerskap. Men Andreas Isaksson är värd all respekt och beröm för sin starka insats. Vi har i honom en mycket kompetent målman som ofta presterar stadiga insatser i besvärliga matcher. Bra där!


 

Etiketter: mästaren

Apropå Isaksson så tror jag på fullt allvar att han skulle kunna gå omkring i Stockholms innerstad en hel arbetsdag utan att någon, eller i alla fall väldigt få, skulle känna igen honom. Trots långt över hundra landskamper så vet vi väldigt lite om denne, som det ändå förefaller, vänlige person. Lika roligt som tragiskt är att han förmodligen är mer känd från Cafe Bärs där han framställs som på gränsen till lätt utvecklingsstörd. Samspelet där med Zlatan är underhållande och träffsäkert i Zlatans fall, om det är träffsäkert för Isaksson är jag skeptisk till. Nu hänger jag i och för sig dåligt med, men vad jag minns så har jag inte sett ett fördjupat porträtt av keepern sedan han som knatte tillhörde Juve vilket var långt innan han började stapla landskamper. Här tror jag att mediafolket har ett jobb att göra. Jag menar, han är en av våra mesta landslagsmän med en lång och händelserik karriär men väldigt få tycks veta något om mannen och människa under den där målvaktsmunderingen. Vi vill veta mer om vår tids Garbo.

Damlaget i Kvarnsvedens IK leder elitettan och det finns skäl att tro att laget kan behålla den positionen säsongen ut. Men går klubben upp så duger inte arenan längre vilket innebär att de måste spela sina matcher på Domnarvsvallen. Detta kommer att ta död på den lokala förankringen och den sköna familjära atmosfär som spelarna, och den lilla publik som gillar denna kvartersklubb, upplever. Klubben, som har gjort kloka investeringar med konstgräs och bollhall vilket skapat goda sportsliga framgångar, ska nu också fixa en läktare med tak för 800 personer för det har förbundet sagt. Vilka är de 800 som ska sitta på denna läktare då? Laget har knappt 800 åskådare på en hel säsong.

Om klubben går upp kommer förmodligen fler men aldrig i så stora skaror. Skulle så ändå ske så finns redan läktare där dessa kan få plats. Och just i Kvarnsvedens fall tror jag att ingen ekonomisk support kommer att utgå från kommunen eftersom de också har att rusta Domnarvsvallen för sådär 40 miljoner nu när Dalkurd förmodligen tar sig till Superettan. Skräckscenariot här är om Kvarnsveden tvingas till detta läktarbygge och sen inte har några ekonomiska muskler över till spelarförstärkningar vilket kan innebära att klubben åker ur omgående. Kvar blir då en dyr och totalt felprioriterad, felplacerad och feldimensionerad läktare. Förbundets ansvar ska vara att se till att sportslig rättvisa ska råda och inte vilken utformning eller storlek läktare ska ha. Detta måste klubbarna och kommunerna själva få bestämma utifrån ekonomi och de lokala förutsättningar som finns.  

Läste att publiken på Friends, eller i fall delar av den var besvikna på de svenska landslagsspelarna eftersom de inte tackade efter matchen när de hade burit fram laget till seger. På min TV tyckte jag mig se att flertalet spelare vände sig mot publiken och applåderade den. Visserligen oorganiserat och i spridda skurar, men ändå. Resultatet gav viktiga poäng men så mycket mer var det väl inte att yvas över. Att publikstöd kan vara avgörande för en matchs resultat vet alla men ska man som publik kritisera spelarnas beteende även efter en match? Nej, självklart inte. Gränsen mellan åskådare och aktiva ska vi bevara och aldrig sudda ut därför att publik är publik, och spelare spelare. Båda är dock beroende av varandra och ibland, vid speciella segrar, så tänder det till rejält och parterna förenas i en gemensam euforisk glädje. Låt det få vara så även i fortsättningen.

På midsommardagen tog VM slut. De som trodde annat innan matchen mot Deutschland är givetvis besvikna. Antal personer som är besvikna över lagets totala VM-insats är förmodligen ännu fler. Varför lyckades vi inte bättre då? Min hemmagjorda snabbanalys handlar om att Sverige numer tävlar i en mycket hårdare konkurrens vilket innebär att folkets förväntningar inte harmoniserar med verkligheten. Världens största sport har över tid breddats och nu utvecklats ordentligt i fler länder vilket är bra för statusen. Men det innebär också att det i framtiden blir mycket svårare att vinna titlar. Å andra sidan så höjer detta en mästerskapsmedaljs värde vilket bör ge mer tyngd och glans över en vunnen sådan.

Exakt samma journalister som tidigare med rätta hyllade Pia Sundhage har nu startat ett drev för att avsätta henne. Detta har än så länge, i alla fall när detta skrivs, bedrivits hyfsat sofistikerat i form av enkäter i tidningar om hennes eventuella avgång, egna insinuationer om missförhållande och missnöje och konstigt vinklade rubriker och artiklar efter att hon intervjuats i internationell press. Allt i syfte att gynna egna syften och mål. Detta är kappvändarjournalistikens äckliga ansikte. Vår förbundskapten är den bästa vi kan få och dessutom en strålande ambassadör för svensk fotboll så jag säger, ge fan i Pia Sundhage!

Trevle sömmä!

/Mästaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln