Frågetecken för det svenska spelschemat

av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Tycka vad man vill om den svenska fotbollssäsongen. Att majoriteten av de europeiska ligorna spelar höst/vår medan vi istället följer själva kalenderåret från april till november är sedan länge diskuterat. En fotbollspremiss som gäller oss själva och storheter som irländska,  estniska, isländska, finländska och norska ligan. Klimatargumentet köper jag. Även om det är ofördelaktigt i förhållande till den europeiska fotbollssäsongen är det betydligt trevligare att kolla på fotboll i en soldränkt sommararena än att sitta huttrandes relativt ensam när frosten lägger sig framåt november. Så frågan är varför vi ändå inte gör just det?


 

Etiketter: supportern

I skrivande stund går solen så sakteliga ner över sommarvarma Stockholm som under de senaste dagarna upplevt temperaturer värdiga en fin sommar. Sådan värme har uppmätts i flera olika delar av landet där solen äntligen har skinit ner på både fotbollsplaner och arenor. Det tråkiga i det hela är dock att dessa gräsmattor och läktare ekar tomma under den första sommarmånaden. Och det av tradition. I år är det exempelvis speluppehåll i Allsvenskan mellan sjunde juni och fjärde juli. Detta trots att allsvensk fotboll i juni borde locka betydligt fler åskådare än de matcher som äger rum i april eller oktober. Anledningarna till detta traditionsenliga speluppehåll är många men några av de starkaste skälen till fotbollsledigheten är att spelarna själva ska få semester samt att det vartannat år spelas VM eller EM. Turneringar som, man av förklarliga skäl, inte vill eller kan gå upp emot. Men varför måste det även gälla de ojämna åren? Varför måste man hålla i detta uppehåll även en säsong som denna?

Visserligen firas både nationaldag och midsommar under juniuppehållet men högtider likt dessa brukar inte vara negativa för fotbollen. Snarare tvärtom. Om man exempelvis vänder blickarna mot England fyller de sina läktare varje vinter när Premier League spelas under annandag jul (Boxing day) eller på nyårsdagen. De spelar även viktiga kvalfinaler årligen på den så kallade "spring bank holiday" utan någon negativ påverkan på publiktillströmningen. Och därmed undrar jag varför vi inte gör samma sak i Sverige? När vi nu ändå utgår från premissen att vi har ett annat klimat och därmed ett annat spelschema än resten av Europa, borde vi inte utnyttja det då? Fyra fullfjädrade allsvenska omgångar i juni med solglasögonprydda publikskaror som dessutom garanterat kommer vara betydligt mer månghövdade än de publiksiffror som nu istället gör sig besväret framåt november.

Kort sagt är det 20 grader i juni och inte i november. Så varför inte göra det till en publikfest?

/Supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln