Kan inte bortalaget köpas, köp domaren…

av mästaren - bernt ljung

Jag har en fd kollega som från mitten av 70-talet till senare delen av 80-talet spelade i högsta ligan i Sovjetunion. Efter flera hundra matcher i ett av lagen från Moskva så har han mycket intressant att berätta från ett system så fjärran vårt och vår verklighet. Eller vad sägs om att varje vecka under säsong, likt ett ständigt pågående träningsläger, vara inlåst på en idrottsanläggning i sin stad.

 

Etiketter: mästaren

Eller att efter en förlust inte veta om du ska träna fotboll, eller som straff, stå bredvid arbetaren vid det löpande band som tillverkar lastbilar eftersom din klubb äger fabriken. Förutom kraven och den hårda träningen ska du nu också slita i fabriken under ackompanjemang av trakasserier och hån från de arbetare som dagligen sliter där. I Sverige hade detta stavats kränkning. De heltidsanställda spelarna tjänade heller inte så bra trots att de efter några år hamnade på den översta lönenivån av de tre möjliga. Allt designat efter kommunismens vision om lika lön och rättvisa för alla. I jämförelse med dagens spelarlöner så var det kaffepengar, men jämfört med vad Ivanov vid det löpande bandet tjänade, så var det bra betalt. I egenskap av statlig idrottare kunde du köpa en bil som tack vare kontakter och förmåner levererades efter bara några år. Det kunde Ivanov också göra om han sparade länge, men eftersom han inte kunde gå före i kön så fick han vänta en generation innan bilen kom…

Uppgjorda matcher och andra oegentligheter finns förmodligen i de sporter där pengar finns. Ibland vävs domaren in i strategin eller så sköter klubbarna detta själva. Jag lyssnade för många år sedan på en svensk toppspelare som varit proffs i Europa när han öppet berättade om en match där hans klubb utan att informera alla spelare, bestämt slutresultatet med motståndarna. Tänk dig att vara i form och göra mål när din lagkapten i stället för att gratta dig till ett snyggt mål säger, skärp dig för fan, den här matchen ska sluta med förlust för så är det bestämt. Ja, sätten att mygla varierar säkert men syftet är alltid lika vidrigt och sjukt. Jag ska inte påstå att fixade matcher skulle vara mer frekvent i forna Sovjetunionen för det har jag inget belägg för men sätten där kanske var annorlunda.

Min kollega berättade om en händelse för många år sedan i samband med en match mycket långt österut i unionen. Där fanns en klubb, som de andra större och mer centralt belägna klubbarna ville se degraderas eftersom man då slapp obehaget med en lång resa över flera tidszoner. När bortalaget höll på att byta om så kom en representant från hemmaklubben helt sonika in i omklädningsrummet och erbjöd en stor väska med pengar i utbyte mot poäng. Min kollegas tränare, som hade heder, sa nej tack och menade att vi håller oss till boken och spelar om det i stället. Jaha, ska det vara på det sättet går jag väl in till domarna istället… När hemmalaget en timme senare gör sitt andra solklara offsidemål springer min kollega ut till linjemannen och ifrågasätter dennes bedömning och förmodar jag, kompetens. Linjemannen svarar då hotfullt, stick härifrån innan jag hugger dig med flaggan! Fair play? Njae…

/Mästaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln