Blatters avgång var bra

av journalisten - Adam Nilsson

För en vecka sen skrev jag om ett FIFA i gungning och en Sepp Blatter som skulle få det svårt att ta sig ur den knipa som organisationen satt i. Samma dag som jag skrev det valdes Blatter om till ytterligare fyra år som president för FIFA. Bara några dagar senare var det över - Blatter valde att avgå självmant och nu är FIFA ett sjunkande skepp utan kapten.


 

Etiketter: journalisten

Fotbollsvärlden drog en lättnadens suck när Blatter klev fram på podiet under tisdagen. Kort innan Blatter tog till orda hade FIFA kallat till presskonferensen men ytterst få anade nog att Blatter skulle lämna ett besked om att hans avgång.

Efter 17 år vid makten har Sepp Blatter blivit en synonym med FIFA. Hans tid vid makten har kantats av många frågetecken och anklagelser, men också av en organisation som har tagit hand om de mindre nationerna - något Blatter har tjänat på senare då det ofta har visat sig att just dessa nationer har räddat honom kvar vid makten.

När Blatter hade valts om på nytt under fredagen var han inte sen med att gå till attack mot de människor som hade anklagat honom för korruption. ”Varför ska jag avgå?”, frågade han retoriskt och svarade: ”Det skulle betyda att jag medger att jag gjort fel.” Blatter var stenhård, iskall och var uppriktigt förbannad över alla de anklagelser som hade kastats över honom och hans organisation.

Därför blev det också än mer konstigt när han valde att kalla till presskonferensen på tisdagen för att berätta om sin avgång. Med tanke på att han hade gjort en sådan stor sak av att han var oskyldig tycktes det underligt att han kort senare skulle hänga upp kavajen på en galge och därmed medge sig besegrad, troligen skyldig till något.

Vad han är skyldig till är dock dolt i mörker. Än har det endast varit spekulationer om vad det skulle röra sig om men att det skulle handla om någon sorts korruption och mutskandal är inte mer än rimligt. Det är vad de övriga i FIFA har anklagats för och vad de amerikanska myndigheterna anser sig ha bevis för. Frågan är vad det är som myndigheterna har fått fram på Blatter som fick honom att till slut lämna ett jobb han kämpat så ofantligt för. ”Jag kände inte allas stöd”, var Blatters ord. Mer ville han inte säga på den fåordiga presskonferensen och frågetecknen är fortfarande stora.

Inom ett år har vi alltså en ny ledare för FIFA. Samtidigt är det alldeles för tidigt att ropa hej. Det är omöjligt så att Blatter är den enda fula fisken i organisationen och frågan är hur långt ned korruptionen och bekymren har tagit sig. Det är omöjligt att sia om även om det är viktigt att en sådan stor person som Blatter försvinner. Kanske sätter det skräck i övriga, kanske leder det ingen vart.

För de som röstade fram Blatter är samma personer som också kommer att rösta fram nästa ledare. Därför finns det en risk att det inte riktigt leder någonstans. Kanske är nästa ledare en precis lika ohederlig person som Blatter själv. Därmed har man inte förebyggt problemet, bara förskjutit det en aning och egentligen inte tagit någon utveckling alls.

Just nu står FIFA och stampar. Organisationen ”behöver ombyggnad”, som Blatter själv uttryckte det, och det fort. Idag är trovärdigheten för FIFA låg och för det ledande fotbollsorganet i världen är det en minst sagt prekär situation. Den nye ledaren, oavsett vem det är, står inför en svår uppgift då den personen måste rensa ur, bygga upp och återskapa ett sedan många år försämrat anseende.

Blatters avgång var bra för fotbollen - det är jag övertygad om - men det var bara början på nystarten för FIFA och startsträckan kommer att vara lång innan FIFA återigen är på benen.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln