Fotbollsprofiler som fängslats av travets charm

av spelaren - matilda jansson

I helgen avgjordes Elitloppet, ett av världens största travlopp. Som inbiten travfantast sedan barnsben var jag självklart där.  Vädret var inte på topp men stämningen var fortfarande, trots en travsport på nergång, väldigt speciell. Hästar och kuskar togs emot som rockstjärnor och finalen, som alltid föregås av flera månaders uppsnack, blev en mäktig urladdning.

 

Etiketter: spelaren

Men vad har Elitloppet med fotboll att göra undrar ni kanske? Det som slog mig när jag gick runt på publikplatserna var att det kryllade av fotbolls-och andra idrottsprofiler. Det känns som att fotboll och trav har en speciell koppling. Många före detta fotbolls-och hockeyspelare är hästägare, tränare, spelare, experter eller bara lite lagom travintresserade.

Vad är det som lockar med travet? Det är svårt peka på någon enskild orsak men kombinationen mellan spel, sport och spänning är givetvis en stor del. Att det är svårt för många elitidrottare att hitta en meningsfull tillvaro efter avslutad karriär är heller ingen nyhet. Travet har garanterat fyllt tomrummet för många.      

Men det är inte bara många före detta elitidrottare som har upptäckt travets charm. Det är många av oss vanliga dödliga som har antingen ett stort fotbollsintresse och som spelar på trav då och då, eller också som har trav som största intresse kombinerat med fotboll (hockey är kanske ännu vanligare). Kombon sport, spel och spänning har säkert stor inverkan även på oss, men sedan har nog många också blivit formade av Tipslördags-sändningarna. En liten nostalgitripp tillbaka till där engelsk lerfotboll och svensk trav från landsortsbanor levde i symbios under många år.      

https://www.youtube.com/watch?v=HYgWe3nHILM

/spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln