När HSV drog kaninen ur hatten - igen

av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Ibland överträffar verklighet fiktion. Det gjorde den igår. Flera gånger om. Den tyska storklubben Hamburger Sport-Verein, mer känd som Hamburg eller HSV, stod inför returmötet mot Karlsruher SC i kvalet upp till Bundesliga. Hamburg kom ovanifrån efter att, mirakulöst nog, ha räddat en kvalplats i sista omgången av den tyska högsta ligan medan hemmalaget Karlsruhe hade formen med sig efter den fina tredjeplatsen i Tysklands andradivision. Efter det första kvalmötet som slutade 1-1 på Imtech Arena i den ekonomiskt viktiga hamnstaden Hamburg var förutsättningarna enkla. HSV behövde göra mål och inte förlora för att hålla sig kvar i den högsta serien.


 

Etiketter: supportern

Pressen var förstås omåttligt stor på de tillresta gästerna. Hamburg är nämligen det enda lag som spelat varje säsong i Bundesliga sedan serien grundades 1963. Bayern München har inte gjort det. Borussia Dortmund har inte heller lyckats med den bedriften. Men Hamburg har. Således har klubben 52 raka säsonger i Bundesliga och därav klubbens smeknamn ”Der Dinosaurier”. På hemmaarenan Imtech sitter det dessutom en klocka som räknar hur många år, dagar, timmar, minuter och sekunder som klubben har varit i Bundesliga. Stolthet var ordet. Men som om dessa betungande förutsättningar inte vore nog var klubben tvungen att kvala sig kvar redan för ett år sedan. Den gången överlevde man tack vare bortamålsregeln. Den här gången skulle marginalerna bli ännu mindre än så.

Trots välkända pjäser som den forna Real Madridspelaren Rafael van der Vaart, tidigare landslagsmålvakten René Adler, Bayern München-meriterade Ivica Olic och den för inte längesedan hyllade Lewis Holtby har spelet inte fungerat för Hamburg i år. Tränarna har avverkats en efter en och den senaste i raden att ta sig an uppdraget heter Bruno Labbadia (HSV:s fjärde tränare för säsongen). Även om det har sett något bättre ut under hans ledning lös de meriterade storstjärnornas briljans med sin frånvaro även igår. Karlsruhe var nämligen det bättre laget inledningsvis. Våldsamt påhejade av fansen på Wildparkstadion. Vildare blev de dock i den andra halvleken när inhoppande Reinhold Yabo placerade in 1-0 till Karlsruhe i den 78:e minuten. Tolv minuter kvar att spela. Ridå för HSV trodde alla.

Men verkligheten är som sagt bättre än fiktion och så även igår kväll. Efter 1-0-målet vaknade Hamburgspelarna (det var väl så dags) och helt plötsligt serverade van der Vaart framspelningar som under de kreativa Ajaxåren, 90-miljonersmannen Pierre-Michel Lasogga vann varenda nickduell och Johan Djourou gjorde helt plötsligt skäl för sin Arsenalskolning. Men frågan var om det skulle räcka? Målchanserna radades upp men nätet rasslade aldrig. Dennis Diekmeier missade öppet mål, Lasogga träffade stolpen och Johan Djourous nick räddades på mållinjen. Klockande klämtade för Hamburg.

Det skulle krävas en tveksamt dömd frispark och ett ögonblick av pur, oöverträfflig genialitet för att frälsa HSV. I den 90:e minuten tilldelades nämligen gästerna frispark i ett ypperligt läge. Vid bollen stegade frisparkseleganten, lagkaptenen och Hamburgikonen Rafael van der Vaart fram. Men Marcelo Díaz tog den. Den från FC Basel värvade mittfältsdoldisen överraskade alla när han, med delikat pendel, smekte bollen över muren och lät den landa i de bortre nätmaskorna. Slutspelsskäggprydde burväktaren Dirk Orlishausen kunde bara förvånat se på när Díaz förevigade sig själv i Nordtysklands fotbollsmecka och ekonomiska centrum. Och Hamburg hade gjort det igen. Hittat en livlina alltså. För andra säsongen i rad. Om detta hade varit ett tv-program i vardagsmysets jargong hade både Bengt Magnusson och Rickard Sjöberg anklagat HSV för fusk då de två år i följd svarat på det omöjliga.

I och med 1-1-målet bedarrade dock gästernas offensiv och blåvitrandiga Karlsruhe återtog därmed taktpinnen. Ett initiativ som dock visade sig handla om en falsk säkerhet då de hårt kritiserade nyförvärven Nicolai Müller, Cléber och Zoltán Stieber kontrade in 2-1 i den 115:e minuten för Hamburg. Tre spelare som lovade mycket inför säsongen men som infriade lite. Fram till igår. Av bara farten lyckades den under säsongen skadedrabbade och petade målvakten René Adler rädda en straff på förlängningens övertid. Egentligen är det symboliskt när spelare som Adler, Müller och Stieber kliver fram och räddar HSV. Profiler som alla, likt klubben, kan mycket bättre än vad de har visat under säsongen.

Men den som skrev fotbollsprosa och sportslig poesi igår var spelaren som aldrig lovade något extra. Marcelo Díaz såg nämligen till att klockan klämtar vidare för ”Die Rothosen”. I alla fall en säsong till. Tack för det.

/Supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln