Champions League är på väg att mjölkas ur

Av journalisten - adam nilsson

Det har varit en vecka av briljant fotboll ute i Europa. Champions League är inne på sin sista timmar av fotboll för den här säsongen och hela fotbollsvärlden följer varenda liten rörelse med sina ögon. Strålkastarna är på när Europas fyra bästa lag i Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München och Juventus möts i två dueller. Alla tycker det är fantastiskt. Det är en högtidspunkt för många människor. En stund som många har väntat på hela säsongen. Frågan är om det kommer att vara så inom några år?

 

Etiketter: journalisten

Champions League, Europas och världens största klubblagsturnering, sammanbinder allting inom fotbollen. Människor för världens alla hörn samlas för att titta på tillställningen. De största klubbarna är med och slåss om den oerhört prestigefyllda titeln. De största stjärnorna är där för att sätta sin prägel på turneringen. De största företagen är där för att göra reklam för just deras vinning. Det är få tillfällen som samlar så många olika giganter inom olika områden på en och samma plats under 90 minuter som en Champions League-match.

I år har turneringen dessutom kvar fyra av Europas absolut största klubbar i semifinalerna. Vad Real Madrid, Barcelona, Bayern München och Juventus har gemensamt är att de alla är toppklubbar i deras egna länder, att de är internationella klubbar som människor världen runt känner till och dessutom har alla klubbarna en rik historia både på det inhemska planet som ute på den europeiska arenan.

De tre förstnämnda klubbarna är också av den rang att de av många har benämnts som lag som kanske är de bästa av sin tid, för att inte säga de bästa någonsin. Real Madrid, Barcelona och Bayern München är världsfotbollens crème de la crème. De är klubbarna vars tröjor barnen bär i skolan, vars spelare ungdomarna försöker efterlikna på fotbollsträningarna och vars matchbiljetter alla vill ha.

Jag anar att UEFA jublar hela vägen till banken över den lottningen.

Vi supportrar älskar tillställningen. Att få se Real Madrid ställas mot Juventus i ett dubbelmöte på tisdagen för att sedan se Barcelona ställas mot Bayern München i det andra dubbelmötet på onsdagen är en våt dröm för fotbollssupportern. Jag skulle vilja gå så långt att säga att det är en dröm även för den som inte är den mest insatte i fotboll. Det är helt enkelt fyra klubbar som skapar intresse, oavsett vem du är som kollar.

Frågan är hur länge vi kommer att njuta av det dock.

För i slutändan är det inte kul att se samma matcher om och om igen. Anledningen till att Champions League har varit turneringen som alla klubbar vill vinna är just för att den är så oerhört svår att bemästra. Titeln har delats mellan massvis med klubbar och det har alltid varit svårt att förutse vilka som faktiskt ska kunna ta hem titeln i slutändan. Det har alltid funnits något skrällgäng som tagit möjligheten när ett topplag har vacklat.

Riktigt så är det inte längre.

Under de senaste åren har vi fått se en rejält reducerad ruljans på lagen som når långt i Champions League. Man kan alltid räkna med att klubbar som Barcelona, Real Madrid och Bayern München går långt i turneringen. De har de ekonomiska musklerna för att nå långt, för att kunna bredda sina trupper tillräckligt för att klara av spel både i den inhemska ligan och ute i Europa.

Chansen attvi får se en final likt den mellan Porto och Monaco i 2004 års upplaga är minimalisk. Det finns inte längre möjlighet för uppstickarklubbar att nå hela vägen i Champions League på samma sätt som förut. Inte bara för att turneringen är utformad på det sätt den är, men också för att fotbollstalangen fortsätter att bli mer och mer centrerad till vissa ligor och framför allt vissa klubbar.

Att UEFA försöker motarbeta denna tendens syns, men det är inte tillräckligt. Motståndet från storklubbarna, det vill säga klubbarna som kan inbringa de stora pengarna till turneringen, är alldeles för stort för att snabba förändringar ska kunna ske. Ett steg i rätt riktning är att man i nästa års upplaga kommer att ha förstaseedade lag från de sju toppnationerna i Europa istället för att till exempel både Real Madrid och Barcelona skulle kunna knipa varsin förstaseedad plats i gruppspelet.

Detta leder till mer ovissa gruppspel där konkurrensen ökar och där fler topplag kan hamna i samma grupp. Nästa steg är att slopa regeln som säger att lag från samma nation inte kan möta varandra i sextondelsfinalerna.

Jag är medveten om att många uppskattar Champions League just för att de i slutändan bjuds på sådana semifinaler som i år. Men hur kul är det att se Barcelona ställas mot antingen Real Madrid eller Bayern München i semifinalen år efter år efter år? Oavsett hur bra fotbollen är kommer glädjen att mjölkas ur. För då finns det inte det unika kvar i turneringen.

Champions League är på en topp just nu men löper en stor risk att tappa sin glans om de inte sker förändringar inom kort.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln