Mediernas huvudlösa rapportering

Av  tränaren - nils montan-lund

 

Efter DN:s artikel om flicklaget som möter pojkar, så har varenda droppe mjölkats ur den här historien. Men mediernas rapportering är i det här fallet riktigt tveksam.
 

Etiketter: tränaren

Alla har tagit tydlig ställning, utan att egentligen veta vad det är man tar ställning till, eller ens att man gör det.
DN gick ut hårt med rubriken ”Flicklaget som utmanar normerna” och övriga medier hakade på. Väldigt ansvarslöst i en så pass viktig fråga.

Ni som läste min krönika förra veckan vet att de inte alls utmanar normerna.

Det finns nog ytterst få, som tycker att det är fel att 10-åriga tjejer och killar spelar fotboll med och mot varandra.Det flicklagets motståndare vänder sig emot, är att ledarna har anmält laget till en serie där en stor del av de andra lagen rentav är nybörjare, till skillnad från tjejerna själva.

Det är ytterst tvivelaktig journalistik att ge en så ensidig rapportering. Ingen ställer frågan varför man valt en serie där motståndarlagen (oavsett kön) är på en betydligt lägre nivå än de själva och dessutom tränar betydligt mindre per vecka.

Motiveringen: ”Annars hade vi behövt utesluta halva laget”, håller ju inte – de behöver ju inte vinna alla matcher. Här avslöjar de sig själva i mångt och mycket.
Det finns många flicklag, som har spelat mot pojklag (på rätt nivå) och visst var det lite kontroversiellt när det började ske för ett antal år sedan. Men numer är det inte lika många som höjer på ögonbrynen. Om det nu inte är enorma styrkeförhållanden förstås.

Men då höjs lika många ögonbryn när sådana skarpa kunskapsskillnader finns mellan flicklag och flicklag, samt pojklag och pojklag.

Det har varit ett väldigt lismande för flicklagets ledare från journalisterna.

Så mycket att man helt har missat själva kärnfrågan, som jag tog upp i förra veckans krönika. Så mycket att man själva varit stor del av att skapa den här laddningen och dessutom slängt genusfrågan rakt i knät på ett gäng 11-åringar, som bara vill spela och ha roligt med sin fotboll.
Allra värst har det varit från DN:s och TV4 Nyhetsmorgons sida.

De sistnämndas okunniga samtal, krävde en klassisk skämskudde.

Alla tävlar i att uttrycka hur coolt det är att de möter killar och reflekterar inte det minsta över något av ovanstående. Eller så är det rädda för att själva får kritik.

Men jag tror inte att någon hade klandrat dem om någon sagt: ”Jättekul och positivt att pojk- och flicklag kan möta varandra, men har det verkligen skett på rätt villkor här?”.

För ska sanningen fram så är det ju just det som det inte har.
Man begår ännu ett stort misstag när man säger att det är starkt och häftigt att tjejerna möter och besegrar killarna. Man ser kön framför fotbollsspelare. Man säger indirekt att killar är bättre och att det därför är en häftig prestation att tjejerna lyckas utmana dem. Detta oavsett om killarna började spela fotboll igår och tjejerna spelat i fem år. Man cementerar normerna, snarare än tvärtom. Det är rent ut sagt obegripligt.

Även DN:s krönikör skrev en obegriplig text om flicklagets äventyr.

Han tyckte något, det var väldigt oklart exakt vad. Däremot fick man ännu en gång veta både att han själv tränat barn- och ungdomslag i tio års tid och att hans nuvarande pojklag mött ett år äldre tjejer. Hans lag vann matchen (grattis…) och domaren var dålig.
Det är så många som gått så fruktansvärt vilse i rapporteringen om det här (flick)laget, att Missing People snart måste rycka ut med full styrka.

Det har varit en upprörande usel nivå. Man förlorar så mycket trovärdighet när gång på gång man faller ned i de allra tydligaste groparna utan att ens blinka.

Det har varit helt huvudlöst.
Barn- och ungdomsidrotten har varit flitigt granskad av medierna den senaste tiden och förtjänar en seriös nivå på rapporteringen. I stället är den under all kritik - nere och snuddar vid absolut bottennivå i det här fallet.

Skärpning, tamejfan!

/Tränaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln