Bournemouths resa är vad fotbollen behöver

Av journalisten - Adam Nilsson

När Bournemouth besegrade Bolton med 3-0 i måndags hade klubben satt sig i en fantastiskt situation. Den lilla småstadsklubben hade från ingenstans gått och utmanat de klassiska klubbarna och har nu mer eller mindre knipit en Premier League-plats. Det utan några egentliga stjärnor, några fantastiska förutsättningarna men med en fantastisk anda.
 

Etiketter: journalisten

För sex år sedan var klubben på väg att åka ur League 2. Året efter följde man upp med att nå League 1. Det blev två år i League 1 innan avancemanget till The Championship ordnades. Nu blev det två år i The Championship innan avancemanget till Premier League var klart. En helt exceptionell resa som kommer att stå sig i historieböckerna länge.

Det som gör resan än mer remarkabel är vad det är för klubb det handlar om...

Goldstands Stadium där A.F.C. Bournemouth spelar sina hemmamatcher har plats för drygt 12 000 åskådare och är The Championships minsta arena. Klubben har en ung manager i form av den 37-årige Eddie Howe som spenderat den mesta av sin fotbollskarriär i klubben, både som spelare och ledare.

Klubben delägs också av den ryske affärsmannen Maxim Demin. Det är inte den typen av affärsman som Roman Abramovitj är i Chelsea eller som Mansour bin Zayed Al-Nahyan i Manchester City. Det har inte pumpats in några stora summor på stora namn, snarare har Demin med övriga ägare strukturerat upp klubben och skapat en balans.

En klubb som Bournemouth ska vanligen inte ha en chans att gå upp. Förutsättningarna finns inte där. Att en så pass orutinerad tränare (på denna nivå) ska kunna föra ett förhållandevis stjärnlöst lag till uppflyttning i en serie där Watford, Derby, Ipswich, Middlesbrough med flera hör hemma framstår nästan som en utopi.

Men det är precis vad Bournemouth har lyckats med. De har lyckats vända på bilden av framgång. Det finns inget vackert, inget speciellt med klubben som gör att de står ut i mängden. I Bournemouth finns det inga fantastiska träningsanläggningar eller någon nybyggd arena.

Det är precis det som har varit Bournemouths styrka. Att de inte har haft något annat att luta sig mot än sin egen prestation.

För i Bournemouth har det endast handlat om att prestera dag efter dag. Det har handlat om att göra bra resultat och att inte bli involverade i någon bottenstrid. Fotbollen Bournemouth har bjudit på har varit riktigt bra. Bournemouth har spelat fotboll som är mer lämpad för Premier League än The Championship. De har försökt att spela bollen längs backen och har lyckats med det.

I slutändan är det historier som dessa som vi behöver. Vi behöver kampen mellan David och Goliat. Vi behöver en underdog som vinner. Att det dessutom sker i en så pass svår serie som The Championship gör det hela ännu mer underbart.

/Journalisten
 

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln