Hur mycket är det kvar?

Av henrik strömblad

Fotboll är världens överlägset populäraste sport och något som förenar människor över språkliga, religiösa och politiska gränser på hela vårt jordklot. Champions League, Premier League, Spanska ligan och inte minst ett VM-slutspel samlar miljontals människor på arenor, framför TV:n, radioapparater, och uppkopplade på nätet.


 

Om ditt favoritlag leder i slutminuterna vill du att matchtiden skall vara till ända så snabbt som möjligt. Ligger ni under är varje minut och sekund i jakten på kvittering livsviktig.

Matchlockan på stadion och i TV:n tickar obönhörligt mot 90 minuter. Fjärdedomaren tar fram sin skylt för att bekräfta hur många tilläggsminuter som gäller. Och det är här som vi alla plötsligt hamnar i ett vakum fyllt av ovisshet.

I alla andra stora sporter som basket, ishockey, amerikansk fotboll och handboll är det aldrig något tvivel om hur mycket tid det finns kvar att spela. Matchklockans effektiva tid gäller. Men i fotbollen finns den informationen fortfarnade bara hos en enda person på arenan - huvuddomaren. Det heter "minst tre minuters tilläggstid" fick jag lära mig av en pedantisk matchdelegat ifrån SvFF när jag var matchspeaker åt Brommapojkarna för ett antal år sedan. Men vem vet vad ordet "minst" innefattar? Skador, byten och spelstopp under tilläggstiden gör det plötsligt omöjligt att hålla koll på hur mycket tid det är kvar att spela. Bara domaren vet.

Jag tillhör inte de som slår frivolter av lycka över alla tekniska hjälpmedel som akademikerna och teknokraterna vill införa i fotbollen för att de tror att det skapar 100 % rättvisa i offside och straffsituationer. Målkameror är utmärkt. Men låt det stanna där när det gäller den rena bedömningen i spelet.

Fast det vore väl knappast tekniskt omöjligt att domarens klocka kan länkas till matchklockan på stadion och vidare till TV-produktionen? Eller att fjärdedomaren förmedlar den exakta matchtid som återstår att spela.

Alla fans som betalar dyrt för att följa sina lag, spelarna, klubbarna, TV-kanalerna och farbröderna på VIP-läktaren är alla värda att få veta exakt "Hur mycket det är kvar att spela".

FIFA:s regelnämnd International Board sammanträder en gång om året för att ta ställning till om regler skall göras om eller få nya utformningar. Grundtanken är mycket konservativ. Oftast till godo för spelet. Ibland inte för utvecklingen. Om jag fick möjligheten att formulera en önskelista till International Boards nästa möte skulle den förutom matchtidens klargörande också innehålla:

- En möjlighet för alla förbund och disciplinnämnder att stänga av en spelare i upp till tre matcher för uppenbara filmningar som kan konstateras vid granskning i efterhand.

- Att det automatiska röda kortet vid målchansutvisningar försvinner om det samtidigt döms straff och förseelsen inte är våldsam eller farlig för motståndarens säkerhet.

- 10 minuters utvisning för spelare som uppträder respektlöst och olämpligt med protester mot domaren, maskning eller provokationer.

Även om jag under hela mitt aktiva fotbollsliv stått i mål tycker jag att den bästa regeländringen som gjorts de senaste femtio åren är den som tvingar målvakten att ta hand om bakåtpassningar med andra kroppsdelar än händerna. Utvecklande och utmanande.

 

/Henrik Strömblad 

Etiketter: gästkrönikören

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln