Mest utsatt på fotbollsplan: domaren

av journalisten - adam nilsson

För alla spelare på planen finns det alltid motståndarfans som är emot. Det är dock ingenting mot domarens situation. För domaren har alla emot sig och väldigt få med sig, vilket gör att deras situation stundtals är outhärdlig.

 

Jag blev uppriktigt irriterad när jag kollade på Champions League-semifinalen mellan Real Madrid och Atletico de Madrid. Fotbollsmässigt var det en bra match men hur spelarna på planen betedde sig var bedrövligt.

Utöver de sedvanliga filmningarna var det också ett konstant behov att uttrycka sitt missnöje för och mot domaren. I slutet gick det så till den gräns att det blev en parodi på fotboll. Jag kan inte förstå att domaren för dagen, tyske Felix Brych, inte blev skogstokig på alla spelare som omringade honom, ryckte honom i tröjan och försökte påverka honom.

Att en sådan bra match ska bestå av sådana scener är tråkigt för fotbollen. Brych försökte att hålla uppe ställningarna men det var svårt när många av spelarna gjorde saker på planen som satte domaren i prekära och svårbedömda situationer.

Domare är inte perfekta men det är inte som om spelarna hjälper till. Jag tycker någonstans att det borde finnas någon sorts ”heder” i spelarna. En heder hos spelarna som sätter stopp för dessa omringningar, gesterna och diskussionerna med domarna. Det borde man kunna begära av välbärgade fotbollsspelare.

Problemet är att just denna hets mot domare inte bara finns på högsta nivå. Det räcker med att gå ner på valfri bollplan runt om i landet så hittar du syskon, föräldrar eller morföräldrar som kastar skit på domarna.

Det har för alldeles för många blivit okej att kunna kritisera domare öppet och gärna omedelbart. Just denna tendens, att barns föräldrar står och gormar vid sidan av sänder också helt fel signaler. Varför skulle inte deras barn plocka efter samma beteende?

I en sådan härlig sport som fotbollen är det ett stort mörker att se just denna hets mot fotbollsplanens mest utsatta person. Domaren har ingen på sin sida. Det finns ingen domarklack som sitter och hejar, inte heller blir domare ofta uppmärksammade när de tar rätt beslut i en svår situation i en tv-studio efter match. Däremot är vi oerhört snabba på att utpeka de som syndabockar när de gör fel.

Domarens jobb är att styra matchen, att hålla matchen på en rimlig nivå och bestraffa de som inte håller sig till regelboken. Som åskådare, spelare och ledare behöver man inte alltid hålla med. Däremot måste man acceptera besluten och förstå det mänskliga i såväl felaktiga som riktiga beslut.

Vi som supportrar kan underlätta deras redan svåra jobb genom att inte omedelbart peka ut felen de gör. Spelarna och ledarna kan lära sig att visa en värdighet genom att bete sig som vuxna människor vid fotbollsplanen.

Jag avundas inte domarna. Deras roll är utsatt. Men vi har en skyldighet att underlätta för dem och det är något vi kan göra.

/Journalisten

Etiketter: journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln