Vem är lagkaptenen?

Av spelaren - matilda Jansson

Serierna är äntligen igång! Inför säsongen har en del lag valt en ny lagkapten och han eller hon kanske precis har spelat sin första match någonsin som kapten.  Kanske har man i laget haft en omröstning, eller så har tränarna enhälligt utsätt en kapten. Oavsett vilket så är valet av kapten 
intressant. 

Etiketter: spelaren

Det ställt helt klart en hel del krav på hur man som lagkapten ska vara och vad man ska ha för egenskaper. Man ska ha en säker plats i elvan, ha bra kontakt med alla spelare i laget och inte minst tränarna, vara en diplomat, en bra ledare, kunna tygla sitt humör men samtidigt vara en pådrivare. Listan kan göras lång oändlig. 

Men är det den bäst lämpade personen som bli vald till lagkapten? Det är få lag förunnat att ha en ledare som har alla egenskaper som önskas och som är en ledare både på och utanför planen, samt även vara den informella ledaren. Just det informella ledarskapet tycker jag är extra intressant. I alla 
lag finns olika grupperingar och en eller ett par informella ledare som medvetet eller omedvetet styr gruppen, ibland på ett mycket subtilt sätt. Utifrån min erfarenhet finns det dock oftast både en informell ledare och en formell ledare (lagkapten) i ett lag, det är inte samma person. Kanske är mina upplevelser endast en slump, eller så kanske de tyder på ett mönster. 

Min teori är att vi (i Sverige) har så mycket krav på hur en kapten ska vara att det till slut bara finns "mellanmjölksalternativen" kvar. Kaptenen ska vara alla till lags och inte stöta sig med någon, enligt mig är det då svårt att vara en riktigt bra ledare. Det problematiska kan vara hur kapten faktiskt blir vald. Är det ledarstaben som utser kaptenen kan man räkna med att den som utses är någon som staben har bra kontakt med, kanske till och med lite för bra för att få förtroende från laget. Är det laget som utser kapten så kommer det högst troligt vara någon "funkar för alla".

Frågan är vad som är bäst?

/Spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln