Allsvenskan är hetare än på länge

Av Adam Nilsson


Det största vårtecknet för oss fotbollsälskare är att Allsvenskan är igång. I år är känslan att den svenska toppserien är hetare på länge. Med ett Malmö som storfavoriter till titeln är de samtidigt ett lag som alla vill slå. Med Hammarby tillbaka i Allsvenskan har Stockholmsfotbollen återigen fått ytterligare en krydda med ytterligare derbymatcher och med storklubbar som IFK Göteborg och Elfsborg har Malmö fått tuffa utmanare till guldet.


 


Drygt en vecka efter att Hammarby och Häcken rivit av premiären är Allsvenskan i full gång. Flertalet skrällar har redan skett. Flera favoriter har redan spänt musklerna. Journalisterna vänder ut och in på serien och försöker att hitta nya vinklar och nya perspektiv för att göra serien så intressant som möjligt. Intresset är enormt och även om vi i Sverige är bortskämda med tv-kanaler som sänder allt från brittisk till indisk fotboll så är det den svenska fotbollen som många håller allra kärast.

Allsvenskan bjuder inte på den kvalitativt bästa fotbollen men klart är att det alltid finns mycket att prata om kring serien. Nästintill alla man stöter på har ett favoritlag, eller kanske ett lag man tycker mindre om och nästan alla har en åsikt. Det spelar ingen roll om du är superinsatt eller om du bara följer ligan på avstånd – du blir påverkad och det är nästan omöjligt att inte bli det när man bor i Sverige.

Premiären mellan Hammarby och Häcken var en perfekt start för årets allsvenska säsong. Stämningen var på topp hos nykomlingen Hammarby som inte hade spelat allsvensk fotboll sedan uttåget ur ligan 2009. Inte blev den sämre av att Hammarby något oväntat gick och vann med 2-0 mot det förväntade topplaget Häcken.

Firandet på Södermalm blev startskottet på en kanonvecka för Allsvenskan där den stora knallen var matchen mellan de två förmodade topplagen Malmö FF och AIK nere i Malmö. Matchen slutade 0-0 men trots bristen på mål var det inte brist på underhållning. Robin Olsen i Malmömålet och Patrik Carlgren i AIK-målet var strålande och var de stora anledningarna till varför matchen slutade mållöst.

Både Malmö och AIK visade prov på riktigt vass fotboll och framför allt var jag imponerad över den disciplin som båda lagen visade upp. Det var en hel del närkamper och tuffa dueller, men det gick aldrig för långt (mycket tack vare domare Johannessons starka insats) utan nivå låg på en bra nivå rätt igenom. Det var två taktiskt skickliga lag som ställdes mot varandra och visade att Allsvenskan anno 2015 håller riktigt hög klass i sina bästa stunder.

Allsvenskan 2015 har inlett starkt och jag ser fram emot fortsättningen.

/Adam Nilsson

Etiketter: gästkrönikören

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln