Rubensson har fått en boll i huvudet

Av spelaren - Matilda Jansson

Ikväll spelar Sverige ytterligare en träningslandskamp, den här gången är det Danmark som står för motståndet. Efter 3-1 förlusten mot Schweiz blir kvällens match en viktig värdemätare inför sommarens VM-slutspel i Kanada. Matchen mot Schweiz gav inte direkt några positiva besked, snarare tvärtom.
 

 Vi har fortsatt stora frågetecken kring i stort sett alla lagdelar. En målvakt som ständigt är felplacerad, en backlinje som agerar minst sagt virrigt och ett anfallsspel utan större finnes.

För sportjournalisterna borde det alltså finnas en hel del at sätta klorna i och analysera och tycka till om. Men efter att ha gjort en snabbskanning av fyra stora nyhetssajter för fotboll (Sportbladet, Expressen, DN, Fotbollskanalen) kan jag konstatera att det spelmässigt verkar vara frid och fröjd inför kvällens match (och VM). I alla fall om man ska tro rubrikerna. Det som får rubriker är att Rubensson har "brustit ut i tårar" efter att ha fått en boll i huvudet på träningen och Sundhage "har fått lämna truppen i akuta käksmärtor". Tror journalisterna att deras läsare är helt ointresserade av djupare analyser kring damlandslaget i fotboll och att målgruppen enbart går igång på sensationsnyheter? Eller beror det på rent ointresse hos journalisterna själva? Jag tror på en mix. Journalisternas slapphet förstärks eftersom samtliga fyra medier i stort sett har använt sig av rubriker och innehåll.

När det gäller rapporteringen efter Schweiz-matchen så är mönstret detsamma. Överallt kunde man läsa att Caroline Seger "nu kräver en radikal förändring - försvarsspelet är för dåligt". Samtliga medier ger vår kapten i stort sett obegränsat med pratminus, men ingen vågar, vill eller orka ställa frågan kring kaptens egen insats och plats i startelvan.    

Alla vet, att om man jämför intresset för herrlandslaget och damlandslaget, så vinner herrlandslaget överlägset. Med tanke på detta förhållande så få damlandslaget relativt sett ganska mycket medieutrymme. Dock är rapporteringen kring damfotboll sällan analytisk, utan ofta väldigt okritisk, platt och sensationslysten. Det är dags för en uppryckning.  

/Spelaren

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln