Fotbollsintresset bland kvinnor ökar

AV spelaren - Matilda Jansson

Resor, musik och film - där har vi de mest populära fritidsintressena världen över. Detta oavsett om det är män eller kvinnor vi pratar om. Tätt därefter kommer intresset för sport.

För femtio år sedan var det en enorm skillnad mellan män och kvinnors intresse för sport. Men enligt en omfattande undersökning (http://repucom.net/women-sport/) som utförts i 24 länder i Asien, Amerika och Europa, säger nästan hälften av kvinnorna att de är intresserade eller mycket intresserad av någon form av idrott. Den sport där intresset ökar allra mest, särskilt bland unga kvinnor är just fotboll. I Storbritannien, exempelvis, tittar nästan 80 % av alla kvinnor under 30 år på fotboll regelbundet.

Men vad beror då denna, enligt mig, glädjande utveckling? Forskningen är väldigt tydlig. De tjejer som idrottar eller kommer i kontakt med idrott i skolan har mycket större sannolikhet att bli fotbollsfans, jämfört med de som inte idrottar i skolan. Under 70-talet skedde en drastisk ökning av flickor som deltog i skolidrot världen över, det är nu deras döttrar som har växt upp och blivit påverkade både av sina mammor men även själva fått möjligheten att utöva idrott själva.  Denna undersökning omfattar inte Sverige, men jag är ganska så övertygad om att trenden går att hitta även hemma hos oss. Mina intryck är att fler unga tjejer spelar spontanfotboll efter skolan, och ska man tro forskningen så är detta ett mycket gott tecken för framväxten av fler kvinnliga fotbollsfans.

/Spelaren
 

Etiketter: spelaren

Senaste Krönikor

Arkiv

Fler krönikor av