Det bortglömda bombattentatet

Av mästaren - Bernt ljung

Det är hemska tider. Folk dödas och lemlästas i terrorattentat nu senast i världens finaste stad, Paris. Den 24/7 1991 skedde även ett attentat i Sverige, i Norrköping för att vara precis. Detta attentat gav inte upphov till någon manspillan eller var det minsta blodigt.
 

 Epicentrum för attentatet var nära mittlinjen tre meter in på Idrottsparkens, vid det tillfället briljanta gräsmatta. Någon eller några hade med kirurgisk precision natten innan öppnat gräsmattan och placerat en bomb en decimeter under gräsnivå. Denna bomb manövrerades och utlöstes av en fjärrkontroll från en position som tror jag ingen än idag riktigt vet. Ett antal, inklusive undertecknad, av de närmare sjutusen personer som bevittnade händelsen befann sig med marginal klart innanför det säkerhetsavstånd som skulle ha proklamerats om någon utanför kretsen av gärningsmän känt till detta i förväg. Vad handlade då detta om?

Eftersom aktörerna på planen var representanter från den Allmänna Idrottsklubben Solna som tävlade i fotboll mot kamraterna från Norrköping så pekades, innan någon visste, instinktivt Black Army ut som ansvariga och skuldfrågan var således löst. Nu visade det sig att BA inte hade med detta att göra mer än möjligtvis indirekt. Efter ett par dagar framkom nämligen att ansvariga för bombattacken var en grupp personer boende nära Idrottsparken. De hade helt enkelt tröttnat på allt busliv och stök som stockholmslagens fans åstadkom och ville därför protestera på detta vis. Att gräva ner en bomb i gräsmattan och sen med hjälp av en fjärrkontroll låta den brisera bland spelare under en fotbollsmatch som en protest mot raketer, smällare och allmänt busliv är en metod som känns väldigt ovanlig i alla fall i min bok.

Sett i ljuset av nutidens vidriga attentat är denna bombattack ingenting, däremot skulle den säkert ha rönt en betydligt större uppmärksamhet om den inträffat idag än vad som var fallet då för snart tjugofyra år sedan. Noterbart är att redan efter sex minuter blåste den svenska Collina, det vill säga den lika respekterade som humorbefriade E Fredriksson igång matchen igen som om ingenting hade hänt. Sex minuter… idag avbryts matcher för att en snöboll kastas in på planen. Tiderna förändras och med den även perspektiven.

Idag finns, med tanke på alla matcher som visas många kommentatorer och experter, eller bisittare som man sa förr i det gamla Sverige. Jag har förmodligen bara hört några av alla som finns och jag har absolut inte gjort någon seriös bedömning men jag gillar kombon Daniel Kristiansson och Anders Andersson. Med behaglig framtoning serverar de med bra tajming adekvat fakta mixad med egen förvärvad kunskap i perfekta portioner.

Ligger febrig framför Tour de Ski och ser de norska damerna vara lika överlägsna som Sävehofs damlag. Med vetskapen om att jag själv inte skulle hänga med en meter i spåret så ska jag vara försiktig med kritik men visst vore det uppfriskande om någon mer än Kalla på allvar kunde hota regelbundet. Idag blir våra kommentatorer uppspelta när damerna hamnar på platserna 17, 23 och 29 och pratar om att det ser bra ut för framtiden. Det där om framtiden har jag hört länge och jag väntar fortfarande på vad det är som ska komma då.

Vi som från barnsben är fångade av sporten överlever även utan svenska framgångar men hur ska kommande generationer lockas till sporten om det blir för glest mellan pallplatserna? Herrarna klarar sig något bättre i duellerna mot nordmännen förmodligen för att de, med något undantag, har en svagare generation just nu. Lite samma fenomen gäller för skidskytte. En gren som plötsligt blev poppis för att vi hade några duktiga damer och sen några herrar även om de aldrig nådde samma höjder som damerna. Idag visas mer skidskytte än någonsin på TV och jag har inget intresse av att titta längre. Fotboll och fri idrott fungerar alltid oavsett om Sverige är framgångsrika eller inte, men inte skidskytte eftersom sporten fortfarande är för konjunkturkänslig för mig.

Hade jag valt favoritlag efter det snyggaste namnet, matchdräkt, klubbmärke och arenanamn hade Carl Zeiss Jena spelat i Romas dräkter med AIK`s märke på White Hart Lane…

 

Salve

/Mästaren

Etiketter: mästaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln