En välkommen diskussion

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Det svenska herrlandslaget är på tapeten igen med vinterturnématcher mot blandat motstånd i form av den afrikanska mastodonten Elfenbenskusten och vår blåvita granne i öst. Med landslagets nystart har vi även fått en diskussion kring detsamma. En debatt startad av den forna landslagskaptenen Patrik Andersson som häromdagen sa att ”man måste kräva mer av spelarna”. Något som förstås anspelar på det rakt ut sagt usla fotbollsåret 2014. Ett år med blott två riktiga svenska landslagssegrar. Ett år som vi helst snabbt ska glömma.

Men för att glömma det krävs förändring. Och även om landslagsledningen inte håller med ”Bjärred” i hans kritik (både Lars Richt och Erik Hamrén har försvarat sig i dagarna) ligger det ändå något i den forna Bayern Münchenprofilens kängor. Utöver spelarnas insatser har Patrik Andersson framförallt kritiserat förbundet för att låta erfaren kompetens gå lättvindigt förbi. Spelare som Andersson själv, liksom Henrik Larsson, Jonas Thern, Fredrik Ljungberg, Stefan Schwarz och Johan Mjällby hade förstås alla varit användbara i det svenska förbundet. Ett förbund vars sportsliga resultat på allra högsta nivå haltar betänkligt. En indikation på att åtminstone något är fel.

Landslagschefen Lars Richt har, med rätta, sagt att förbundet inte kan anställa varenda gammal landslagsprofil då det helt enkelt inte finns plats. Men den kompetens som finns i flertalet titlar, Champions League-finaler och säsonger i storklubbar såsom Barcelona, Bayern München, Arsenal, Roma och Manchester United (bland många andra) borde vara någonting värt och inte avfärdas som galna påhitt kan man tycka. Richt fortsatte sedan med att poängtera att förbundet redan lutar sig mot forna spelare som Marcus Allbäck och Lasse Eriksson. Två duktiga och tillika intelligenta fotbollsspelare som växt ut till intressanta ledare. Något som jag håller med om. Dock kan jag inte påstå att Hansa Rostock, Aston Villa eller tre år på Portos avbytarbänk väger lika mycket som ovan nämnda klubbar. Hur mycket jag än gillade det kaxiga brunkargänget Rostock i yngre dagar är jag väl medveten om att både Benfica, såväl som Celtic smäller högre. Något som Richt inte kunde erkänna för Expressen i dagarna.

Jag säger inte att man är ett geni bara för att man har lyft lite bucklor och för att man har över 50 landskamper på meritlistan. Verkligen inte. Det finns många exempel som pekar på motsatsen. Men när landslaget gått igenom sitt värsta kalenderår i mannaminne kan man inte avfärda Patrik Andersson, Henrik Larsson, Johan Mjällby, Fredrik Ljungberg och Tommy Söderberg som nonsens. (Profiler som alla kritiserat eller försökt hjälpa landslaget det gångna året.)
Det, är vad jag säger.

/Supportern

 

Etiketter: supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln