Nedräkning till ballon d’orgalan
del 2 - Puskas award

av nörden - Wille lund

Ferenc Puskás var mycket enligt många, “bättre än Zidane” “ett geni” och en man med “ett sjätte sinne för fotboll”. Han spelade toppfotboll i Europa i slutet av 50talet, fram till att han la skorna på hyllan 1966. Spelare som Alfredo Di Stefano har öst beröm över den förre detta Real Madridliraren,
men den främsta utmärkelsen tillägnad ungraren hade premiär 2009, och
uppmärksammas varje år. 

Puskáspriset har mottagits av bland andra Cristiano Ronaldo, Neymar och Zlatan Ibrahimovic. Ronaldo fick priset efter ett mäktigt långskott som hamnade i nät efter en resa på dryga 35 meter, Neymar’s läckra dribblingar och klassmål gav honom priset 2011 och den senaste trofén tog Zlatan hem efter sin mäktiga bicacletavolly mot England.

Priset delas alltså ut till den spelaren som gjort det snyggaste målet det gångna året. Efter att tio spelare blivit tre är Robin van Persie, James Rodriguez och Stephanie Roche återstående möjliga vinnare. Vi känner till den flygande holländaren mot Spanien i somras, och guldkornet James vänstervolly i samma turnering. I och för sig känner de flesta till även Stephanie Roche, men det gjorde vi inte då. Van Persie och presentera sina nomineringar på världens största fotbollsscen VM.
Roche å andra sidan, var nära att inte kunna presentera ett mål
överhuvudtaget. Hon hade tur att målet överhuvudtaget fångades på film.

Två VM-mål står mot ett mål i den irländska damligan, men vilket mål! Tre touch på volley mottagning, lobb över motståndaren i ryggen, pang! Vänsterkanon upp i krysset. Målet uppmärksamades av fotbollsprofiler på sociala medier runt om i världen och blev en liten succé direkt. Målet
förändrade inte matchbilden eller tog inte Peamount United vidare i någon stor turnering utan var bara snyggt.
Väldigt snyggt t.o.m, och det är ju det priset ska gå till, det snyggaste målet. Man blandar dock gärna in andra faktorer när man diskuterar de snyggaste målen. Vem gör det? I vilket sammanhang? I vilken liga, lag?

I början av 1990talet röstades Goal of the century fram på FIFA’s officiella hemsida. Diego Maradona tilldelades priset. Och då förstår vi alla vilket mål som gav honom utmärkelsen.
Målet har blivit känt som det snyggaste någonsin, och visst är det läckert. Argentinaren snurrade upp både 1 och 2 engelsmän innan han dribblade förbi ytterligare 2 på vägen mot målvakten, som han också fintade bort, och sköt sedan bollen vidare in i nät. Men snyggast, det århundradet? Det kanske inte ens är det titeln säger, “århundradets mål” - det bästa målet
är nog en bättre beskrivning. Och då har vi ju alla ingredienser. Vem gör det? Maradona, I vilket sammanhang? VM-semi, och så är det ju förstås väldigt snyggt.

Jag skulle tolka FIFA’s beskrivning av Puskás award liknande, The greatest goal of the year. Ett stort mål, ett mäktigt mål. Ett sånt som Van Persie gjorde mot Spanien, eller James kanonmål i slutspelet i samma
turnering. Men nominerad är ju även Roche, vars mål inte betydde någonting, utöver konsekvenserna av just hur snyggt det var. Just därför ska Roche vinna priset. Persie och James presenterade sina mål inför hundra miljontals tittare, Roche inför ett par hundra.
De förstnämnda fick ett litet försprång, med andra ord. Men irländskan har tagit sig ikapp, slagit ut spelare som Zlatan och Diego Costa, och är alltså nu i final med årets snyggaste fotbollsmål.

/Nörden

Etiketter: nörden

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln