Märkliga beslut överskuggar positiv förändring

AV Spelaren - Matilda Jansson

Inför Stockholms Fotbollförbunds representantskap i november berättade DN att antalet flicklag i Stockholm har minskat drastiskt de senaste åren. För att motverka den negativa spiralen la ett antal klubbar fram förslaget att återinföra en F16-serie i S:t Eriks-cupen. På pojksidan finns både renodlade P16- och P17-serier samt en P18/19-serie.

Bakgrunden är att man, på flicksidan, för ett antal år sedan slog ihop de äldsta ålderskategorierna och införde en F16-18-serie, vilket enligt motionärerna är en stark bidragande orsak till att fler tjejer har slutat spela i en allt för tidig ålder. Jag är verkligen benägen om att hålla med dem om detta. Om syftet med en sådan mixserie var att få fler att spela flickfotboll längre, så har man uppenbarligen misslyckats. Att på ett så klantigt sätt mixa en elitserie med en breddserie är förvånande. Som bekant spelar många av de bästa 17–18-åringarna redan seniorfotboll, vilket gör att denna ålderskategori blir ganska urvattnad och seriositeten därmed mycket varierande. Vad händer då med de elitsatsande 16-åringarna som "tvingas" spela breddfotboll helt plötsligt? Jo, de börjar spela seniorfotboll i stället, alldeles för tidigt. 

Hur gick det då på representantskapet i november? Jo, motionen gick med liten marginal igenom och redan från 2015 kommer den nya F16-serien vara verklighet.

Tyvärr så sammanfaller denna positiva förändring med en, enligt mig katastrofal och obegriplig förändring, nämligen avskaffandet av slutspelet i Sanktan. Om jag tittar tillbaka på min tid som ungdomsspelare har jag med mig de absolut starkaste minnena från just Sanktanslutspelet. Så många otroligt spännande matcher man har spelat samt mött lag som man aldrig tidigare mött, upplevt förlängningsdramatik, straffar, glädje, sorg och inte minst fått uppmärksamhet för sina prestationer. Alla dessa minnen är något jag för alltid kommer att bära med mig, och berätta för mina barn om. Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan ta bort denna otroliga upplevelse för så många spelare.

Argumenten för avskaffandet som är att förlänga säsongen för samtliga spelare, samt skapa en sundare tävlingsmiljö är mycket märkliga. För det första skulle gå alldeles utmärkt att både förlänga säsongen OCH ha kvar Sanktan-slutspelet. För ett par månader skrev jag en krönika på just detta ämne. Idag slutar serierna när fotbollsvädret är som allra bästa, i månadsskiftet september/oktober. Jag kan inte hitta ett enda argument till varför seriespelet inte skulle kunna förlängas åtminstone tre veckor och följas upp av ett komprimerat slutspel. För att vara 110 % säkra på att slutspelsmatcherna går att genomföra i månadsskiftet oktober/november så är det bara att lägga matcherna på de uppvärmda konstgräsplaner vi har i Storstockholm.

Det andra argumentet, att avskaffandet av slutspel skulle skapa en "sundare tävlingsmiljö", har jag också svårt att köpa. Troligtvis kommer många av serierna bli extremt ojämna och "dö" strax efter sommaren. Vad är det som är sunt i detta? Hur kul är det för ett jumbolag att släppa in ytterligare 10 mål de tre sista matcherna i oktober? Nej, då är det bättre att hitta någon form av alternativt slutspel om serierna är allt för ojämna. Att ta bort slutspelet kommer inte att ta bort resultathetsen, tvärtom. För "elitlagen" kommer varje match på säsongen att vara viktig, man har inte råd att tappa poäng om man vill vinna serien. Det kommer leda till bibehållen, eller ökad toppning av lagen.  

/Spelaren     

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln