Slut på Hammarbys ökenvandring

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

Som de har väntat på just den här dagen. På den här veckan. Och på den här vintern. Att få vakna upp med segersötmans ständiga bakfylla som en påminnelse om söndagens segertåg är, och kommer vara, ett minne för livet för varje Hammarbysupporter. Hammarbyarna kommer att glorifiera söndagen den 2 november 2014 och göra den helig. Överallt, runtomkring i Storstockholm, i lägenheter, villor och radhus ligger nu bitar av gräs, nätmaskor, målvaktshandskar och spelartröjor från avgörandets stund på Nya Söderstadion. Från 5-0-segern över Jönköping Södra. Från 5-0-segern som var så mycket större än så.
 

Att segersiffrorna i ödesmatchen skrevs till just fem var symptomatiskt för Hammarbys säsong och symboliskt för supportrarnas fem år långa väntan. Fem års ökenvandring genom Superettan för en klubb av Hammarbys dignitet är ett test av både vilja och karaktär. Om vi ska vara ärliga misslyckades klubben gång efter annan under dessa år men supportrarna, de klarade testet med både guldstjärna, diplom och tillhörande examensfest. För supportrarna handlar det nu om att låta denna känsla gro och att insupa det segerrus som Hammarby annars sällan bjuder på. För framtiden är oviss. Visst går klubben upp i Allsvenskan med massiv energi och positiv tro men Allsvenskan är en annan sak än Superettan samt att Bajen, av tradition, är sin egna värsta fiende. Det har historien visat oss. Det har fem års fotbollstorka illustrerat tydligt.

Det paradoxala med Hammarby är att just denna typ av förlorartradition, och historia, bara spär på myten om klubben. Ju sämre det går, desto bättre stöd ger man laget. Desto fler supportrar strömmar till. Med förutsättningen att det finns en ände på lidandet förstås. Ett slut på de konstanta besvikelserna och de missade trepoängarna. För i ärlighetens namn hade så många supportrar, som klubben ändå frammanat, aldrig sett, hoppat och sjungit för sitt Bajen om de själva inte trodde på bättre tider. Hade de tiderna uteblivit hade supportrarna, till slut, också gjort det.

Jag inser att jag varit väldigt Hammarby-vänlig och tillika grönvit i mina senaste texter. Men det är de värda, Hammarbyarna. Att sjunga upp sitt lag till fotbollens finrum och samtidigt toppa den svenska publikligan en trappa ner i systemet är äkta supporterskap. Ett supporterskap vi både saknat och behövt i Allsvenskan de senaste åren. Även om inte alla vill erkänna det.

Varmt välkomna tillbaka Bajen - Ni har väntat länge på detta!

/Supportern

Etiketter: supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln