Fler länder än Sverige missar talanger

Av spelaren - Matilda Jansson

Förra veckan gav jag ett aktuellt exempel på resultatet av svensk fotbolls talangsystem. En snabbgenomgång av spelarna i det nuvarande U 21-landslaget, samt U 21-landslaget anno 2009, visade att det var få av spelarna som var födda under det andra halvåret, bara ett fåtal procent var födda under det sista kvartalet. Detta kan jämföras med den trupp som var uttagna till a-landskampen mot Ryssland härom veckan. Fördelningen av födelsedatum såg där helt annorlunda ut, den var i stort sett jämn över året.
 


Som ett avslut på detta ämne tänkte jag att vi skulle vidga vyerna lite och titta på hur det ser ut i övriga länder. Glädjande eller tråkigt nog, beroende på hur man vill se det, så är vi i Sverige definitivt inte ensamma om att hitta tidigt utvecklade spelare, istället för riktiga talanger. Som bekant är vi i Sverige relativt ensamma i Europa om att spela vår-höst istället för höst-vår. Så istället för att jämföra med ett land som precis som vi spelar vår-höst, så testar vi teorin om fysisk mognad på ett land som spelar höst-vår. Spelarna födda i september är alltså de äldsta, om vi ser på fotbollsåret som det centrala året.

I England är de äldsta spelarna alltså de som är födda i september och oktober, och mycket riktigt så är det en extrem överrepresentation av dessa spelare i engelska distrikts- och ungdomslandslag. Engelska forskare har även jämfört just svenska och engelska ungdomsspelare och resultat pekar tydligt på denna intressanta skillnad. De äldsta engelska ungdomsspelarna, alltså de födda mellan september och december, tar upp ca 70 % av platserna i ungdomslandslag etc.

Till sist en intressant nyhet kopplat till talangstrategier. Svenska Fotbollförbundet har från och med i år gjort en satsning på ett så kallat Future Team.
Det innebär att, till en kostnad av 400 000 extra per år, får dubbelt så många pojkspelare chansen att spela landslagsfotboll. Argumentet bakom denna satsning är att ”i de här åldrarna går det inte att säga vilka spelare som går hela vägen och bli elitspelare, vi måste ha ett brett sätt att se på de här spelarna”. Bakom detta kloka citat står Claes Eriksson, ansvarig för spelarutbildning på Svenska Fotbollförbundet. Synd bara att endast en spelare (!) i den uttagna 18-mannatruppen är född under det andra halvåret. Ska man tro den världsomfattande forskningen skulle dessa pengar göra större nytta på annat håll.

/Spelaren

Etiketter: spelaren

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln