Svar till Staffan Heimerson:   Supportrarna är allt annat än idioter

Av supportern - Leonard Jägerskiöld Nilsson

I lördags skrev den välrenommerade och tillika välrespekterade journalisten Staffan Heimerson en krönika om supporterskap. Närmare bestämt om kärleken mellan människa och klubb. "Idiotiskt" enligt Heimerson. Vackert säger jag.

 

Om vi ska dissekera Heimersons arkebusering av supporterskapet ska vi ändå vara tillräckligt ärliga för att erkänna att den erfarne journalisten fortfarande är lingvistiskt fyndig samt att han, sin agenda trogen, är rapp i orden när han sätter tonen i texten. En text som fick, får man anta, den effekt som Heimerson hoppades på. Alla blev provocerade. Unga som gamla. Småbarnsföräldrar och studenter. AIK:are som Djurgårdare. Alla supportrar. Huruvida Heimerson menar det han skriver eller bara söker uppmärksamhet genom provokation låter jag vara osagt. Han lyckades i alla fall med det senare.

Grunden till Heimersons krönika ligger i att han kontaktades förra veckan av AIK-fans efter att ha jämfört klubbens supporterförening med både Afa och Svenskarnas parti. Bara det är ett par steg för långt. Men utifrån de svar de uppretade Solnasupportrarna skickade kommer Heimerson till sin slutsats. Att kärlek till fotbollsklubbar är idiotiskt. På vägen fram till slutsatsen jämför han även den 15-årige AIK-supportern Otto med terroristorganisationen IS. Otto uttryckte sig, utifrån sin ålder, ärligt, naket och extremt: "Jag skulle dö för AIK utan att blinka." Staffan Heimerson, liksom du och jag, vet att Otto aldrig skulle gå så långt. Att han skulle dö för sin fotbollsklubb. Därmed inte sagt att han inte älskar AIK. Och varför skulle han inte det? Så mycket som en fotbollsklubb kan ge tillbaka. Otto är alltså en lyckligt förälskad 15-åring. Således inte en religiös fanatiker med en fäbless för att halshugga folk som Heimerson trots allt tycks tro.

Vidare menar Heimerson att man kan älska personer, djur, opera och till och med spårvagnar. Men alls inte fotbollsklubbar. Dessa stora, ondskefulla företag. Då har Heimerson bara sett delar av sanningen. Visst finns det fotbollsklubbar som knappt ger utan bara tar, tar och tar från sina uppvaktare. Och visst finns det idioter inom sporten. Det är jag den första att skriva under på. Maskerade, adrenalinstinna och våldsidkande huliganer finns dessvärre inom varje klacksektion. Inom varje förening. Det är, förstås, ett av fotbollens större problem. Ett problem som går överstyr gång efter annan. Dessa personer är dock långt ifrån majoriteten av supportrarna. Av de som älskar sina klubbar. Av de kärleksstinna fotbollsfantasterna. Synd att Heimerson inte vill förstå detta.

Jag är inte AIK:are. Men jag är supporter. Främst en fotbollens följare men även jag har mina lag, mina sympatier och mina kärlekar. Mina erfarenheter, liksom många andras, visar att fotbollen ger, utöver det massiva glädjerus och det överdrivna sorgeanfall som ett mål kan frammana, gemenskap, sammanhållning, underhållning, värme, passion och kärlek. Allt paketerat i ett. Vem skulle inte vara kär i den, eller det, som erbjuder sådana upplevelser? Konstant. Året om.

Och, förresten, vem gav Staffan Heimerson rätten att avgöra vad som är rätt och fel att älska? I Uganda är det exempelvis förbjudet för personer att älska någon av samma kön. Varför vill Heimerson begränsa kärleken även i Sverige frågar jag mig då?

Om det dessutom skulle vara idiotiskt att älska en fotbollsklubb och att känna kärlek till densamma så är många personer drabbade.

AIK har nämligen över 18 000 betalande medlemmar.
Benfica är den klubb med flest medlemmar i världen: 224 000.
Tyska giganten Bayern München kommer därefter med 217 241.
Samtidigt rapporteras det om att 340 miljoner människor världen över håller på Barcelona, 322 miljoner på Manchester United och 172 miljoner på Real Madrid.

Alla dessa älskar förstås inte sina klubbar. Ett medlemskap är inte ett kvitto på kärlek. Men vi pratar ändå miljontals människor och så många idioter kan det väl knappast finnas?

/Supportern

Etiketter: supportern

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln