Juventus IF är respekt

av mästaren - Bernt Ljung

Läser i lokaltidningen att Ludvika FK åker ur div III efter att ha spelat 1-1 mot Juventus IF. Juventus IF, men va fan tänkte jag, hur dålig namnfantasi kan man ha? Det här måste jag gå till botten med så jag bedrev en stunds undersökande journalistik via google. Om jag var på krigsstigen innan så kapitulerade jag helt efter att ha läst detta:


 
Salve 

Etiketter: mästaren

Juventus IF (Juventus Athletic Association) was formed in 1948 in Vasteras like a fan club to one of the worlds biggest football teams Juventus FC from Torino.

That is why the name of the team is Juventus IF.

Juventus IF was founded by Italians who came to Sweden in the 40 century and is considered the oldest football club in Europe that was started by immigrants.

Their biggest sporting success came under the current management team headed by manager Franco Pertunaj. 

In 2008 Juventus won the IF "triple". 

Juventus IF went up to the 4th Division, won the VLT Cup and also won the DM (district championship) in Futsal.

In 2013, the club will be playing in the 3rd Division ...

 
Malmös seger mot grekerna är bra gjort och gör oss fotbollsintresserade oavsett klubbtillhörighet stolta. Men att kategorisera denna seger som ”på gränsen till något unikt” som en krönikör i Aftonbladet gjorde är att överreagera, att inte respektera historien. MFF har, än så länge, vunnit en match i ett 32-lag stort sällskap. 1979 lämnade man hela Europa utom Nottingham Forest bakom sig när man blev topp två. Det var på gränsen till unikt.

Hörde idag ett roligt inlägg i radions Ring P1. En karl uttryckte sig så här: Att som restaurang varje torsdag servera pannkakor och den där ärtsoppan som ingen vill ha för 70-80 kr är ju som att ha en egen sedelpress hemma…

Även om idrotten ständigt utvecklas så går kvaliteten på smeknamn åt motsatt håll. Henke. Ante och Gurra i all ära men det säger inget om personen mer än att man kan lista ut vad personen heter på riktigt. Det är för billigt, för enkelt, då är det charmigare om namnet på något sätt har med människans personlighet eller varför inte utseende att göra. Några exempel:

 Gustaf Niggern Josefsson AIK. Idag ett bedrövligt namn men förmodligen okej för honom när det kläcktes eftersom han inte var svart. Jag antar att han fick namnet eftersom hans hår inte var spikrakt om man säger så.

 Svenne Vrålis Andersson AIK. Underbart namn på en stenhård mittback eftersom det ringade in hans karaktär på planen. Han ska enligt traditionen ha vrålat följande till motståndarna när de var fem meter ifrån honom, ”Håll dig undan för nu smäller det”…

Ingvar Slana Österberg IK Brage. Bra kedjespelare och sedermera legendarisk ordförande. En karismatisk hedersman av den gamla stammen som det finns många roliga historier om. Varför Slana? Han var lång och smal så klart!

Men det bästa och tyngsta smeknamnet som jag någonsin hört har en vän till mig berättat om. Det känns lite orättvist eftersom vännen saknar idrottsmeriter förutom att han som tolvåring stod i mål åt favoritbandet Tages i en plojmatch på Lindvallen i Hosjö 1965. Hursomhelst, på 60-talet vaktade en lång och smal rödhårig kille med utåt stående tänder, en framtand var dessutom mörkgrå, målet hos Vika hockeyklubb. Hans signum var att han ibland valde att spela utan klubba. Mitt under en match kunde han spotta i plocken, lägga spaden på burtaket och samtidigt säga sådär lagom högt så att publiken kunde höra: Va fan ska man med den där till!?  
Han kallades för Skranglä.
 

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln