Kvalfyllda tider väntar

Av Spelaren - Matilda Jansson

Gideonsbergs IF, Vaksala SK, Kista Galaxy FC, Borens IK, Ormaryds IK, Arnäs IF, IFK Munkfors, Norrstrands IF, Ängby IF och Hägerstens IF. Vad har alla dessa klubbar gemensamt?
Jo, deras herr­ eller damlag har precis i detta nu en mycket spännande period framför sig. De kommande veckorna kommer de att delta i kvalspel för antingen upp­- eller nedflyttning. För de som går lyckosamma ur kvalet kommer 2014 vara en säsong att minnas länge. När spelarna så småningom summerar sina karriärer kommer en kvalvinst att hamna högt upp på mångas bästa-minnen-­lista.

Att det verkligen är något speciellt med kvalspel, det tror jag de flesta som någon gång har spelat kval håller med mig om. Många gånger möts två lag som kanske aldrig har mötts tidigare. Oftast kommer lagen från olika distrikt, vilket gör ovissheten och spänningen stor inför första matchen.
Sedan är man som seniorspelare inte van vid att spela utslagsmatcher. Tabellen tuffar oftast på i samma lunk och det är alltid viktig att vinna matcher, men det är ytterst sällan det blir riktigt skarpt läge. Vad som helst kan dessutom hända i kvalmatcher, en uttjatad klyscha javisst, men faktum
kvarstår att oavsett hur det går i match nr 1 så finns alla möjligheter till en osannolik vändning i match nr 2. Det finns så många exempel på detta.

Själv kommer jag aldrig att glömma mitt första år i Älvsjö, vi hade fått en gratisplats i division 2, men lyckades efter en bra säsong ta en kvalplats. Vi fick möta Boo FF och började med en förlust borta mot dem med 3-­1. I ärlighetens namn var vi rätt så utspelade och det var egentligen ingen som trodde helhjärtat på en vändning i returmötet.
Det de flesta hade i huvudet var att komma därifrån med hedern i behåll. Mot alla odds lyckades vi vi vinna med 4­-1, mycket tack vare en osannolik start som gav oss en ledning med 3­-0. Andra halvlek var tillbakatryckta i stort sett hela matchen och trots att vi ledde med 4­-1 så hade ett enda mål räckt för Boo för att vända matchen. Nu blev division 1-­platsen vår och jag är övertygad om
att jag kommer ha med mig minnet från dessa matcher mycket länge.

Egentligen spelar det inte så stor roll om det är kval från division 5 eller kval till Allsvenskan det gäller. Det spelarna, ledarna och publiken kommer att minnas är att ”vi gjorde det tillsammans”.
Det är detta man kommer kommer att berätta för sina barn­ och barnbarn om. Enligt mig så är kvalspelet ett av de bästa exempel på hur stark den svenska idrottsrörelsen är. Trots höstväder så hoppas jag att så många som möjligt verkligen tar sig ut och tittar på en kvalmatch live.
Oavsett nivå, och oavsett om man har någon relation till de kvalande lagen eller inte, så utlovas spänning på hög nivå.

/Spelaren

Etiketter: spelaren

Senaste krönikorna

Arkiv

Krönikor av