Teknikhjälp och viktiga domarmisstag

När jag var i 10-års åldern fanns det ett barnprogram som hette “Galactik football” som utspelade sig i framtiden. Fotbollsspelarna, iförda dräkter utrustade med headsets, dömdes av cylinderformade kameror som åkte runt längst med planen och uppfattade allt som hände i minsta detalj, allt gick perfekt till, och programmet var riktigt dåligt...


 

Tillbaka i verkligheten och ett Free state stadion i centrala Sydafrika som kokar av fotbollsglädje, förväntan och den 30-gradiga värmen. 37 minuter in i kvartsfinalen leder tyskarna då Englands Frank Lampard provar för kvittering, och det såg ut att gå ganska bra. Gol, Goal, Golazo! hörs i tv-apparaterna världen över. Bollen gick via ribban över linjen och studsade ut igen, så som många andra mål. Fansen jublar och vuvuzelorna tjuter i luften. Skulle kunna tänka mig att några tyskar gjorde ett halvhjärtat försök i att påstå att bollen inte var över linjen. Men alla såg att den var det - alla utom en.

Helt plötsligt var målkameror världens hetaste samtalsämne. Man har ju suktat efter en sådan många gånger förr, kanske som mest VM 66 då England rätt eller orätt tillslut fick lyfta VM-bucklan, men då fanns såklart inte tekniken. Och så, i år, tog fotbollen ett steg närmare Galactic-fotbollen.
156 kameror installerades i Brasilien inför sommarens fotbollsfest, en fest där målkameran i och för sig användes typ 100 gånger, men endast en gång för att avgöra om bollen verkligen var i mål eller inte.

Om vi tittar tillbaka på Lampards spökman mår man ju knappast dåligt, det känns inte sorgligt eller riktigt tråkigt att det hände. Synd, men inget jag vill ändra på i efterhand. Man ser charmen i det hela. Det blev en snackis över hela fotbollsvärlden, en händelse som väckte starka känslor hos alla supportrar precis som vi vill att fotbollen ska göra.

Sen gillar vi att allt inte går rätt till, hela tiden. Vi tycker om att genom TV-rutan försöka övertala domaren att bollen är inne när den tar i insidan av stolpen. Eller påstå att hela bollen inte är över linjen när målvakten hastigt slänger ut den ur målet, precis innan den nuddar nätet. Det är något som försvinner nu, då tekniken börjar sprida sig och blir en större del av sporten. När målkamerorna sedan blir en naturlig del av fotbollen och har spridit sig till världens alla ligor och arenor kommer det en ny grej såklart, Offside-cam? Och så fortsätter det. Den naturliga fotbollskänslan försvinner mer och mer, det behövs domarmisstag precis som att spelare behöver göra fel för att det ska kännas naturligt. Och lite extra spännande...

/Nörden
Etiketter: nörden

Senaste inläggen

arkiv

Etikettmoln