Ett stort glädjeämne inom svensk fotboll

Utvecklingen inom ungdomsfotbollen på flicksidan är ett av de stora glädjeämnena i svensk fotboll just nu. Ändå tycks det mest intressanta i ämnet vara cyklar och gamla fördomar som kommer upp till ytan.

 

Etiketter: tränaren

Jag sitter i en taxi på väg hem.
Chauffören frågar, appropå mina kläder, om jag spelar i AIK.
- “Nej, jag är tränare”, svarar jag.
Motfrågan lyder: För vilka åldrar?
- “Flickor 03 och 04”.

Jag kommer precis från en lyckad sommarcup, där laget med beteckningen F03U ställde upp med två lag och båda lagen tog hem hela turneringen i stor stil.
Vi har jobbat stenhårt under höst, vinter, vår och nu sommar. Spelarna och laget har utvecklats massor.
De brinner för sin fotboll. De jobbar hårt för att bli ännu bättre. De älskar att tävla.
Jag tycker själv att jag har en bra och seriös utbildning och lägger ned flera timmar i veckan på att fortbilda mig själv. Men plötsligt är det ingenting värt.

Chauffören: “Du borde gå över till att jobba med pojkar, det är där det är på riktigt”.
En liten diskussion uppstår, men något får mig att komma till sans.
Jag inser bara att mannen vid ratten inte alls har hängt med i samtiden.
Det här är nämligen den allra första gången någonsin jag personligen får just den kommentaren av en utomstående.
Han har helt missat all den fina utveckling som skett och fortfarande sker inom svensk barn- och ungdomsfotboll på flicksidan. Han har verkligen gått miste om något.

Allt fler unga tjejer får en bra fotbollsutbildning från grunden och för varje år möter man allt fler passningsorienterade lag, med riktigt skickliga spelare. De och deras fotboll tas på allvar i allt större utsträckning.

Den värsta frågan jag fått, fick jag för ett par år sedan: “Tycker de andra tränarna som tränar killar att du är en sämre tränare för att du tränar tjejer?”.
Frågeställaren är tjej och spelar fotboll. Hon var väl medveten om att det finns individer som tycker att hon och hennes fotboll är mindre värd.
Den gången kunde jag dock svara, väl underbyggt, att så inte alls var fallet.
Jag har i alla fall inte träffat på någon sådan hittiills. Fast det kanske har att göra med att jag också tränat/tränar killar, vad vet jag.

Helt klart är i alla fall är att det gått framåt väldigt mycket de senaste åren, både på och vid sidan av fotbollsplanen, och att det varit alldeles för tyst om detta.
Det är bra mycket mer intressant än cyklar och gamla fördomar som rapas upp på Twitter.
Och för dig, som precis som taxichauffören undgått de stora framsteg som skett kan jag bara uppmana dig att ta dig till en fotbollsplan nära dig och se det som skett med egna ögon.

Du kommer garanterat inte att ångra dig!

/Tränaren

Senaste inläggen

arkiv

Krönika av