Starstruck…


På radion kungjordes nyligen att det nu är klart, klart att Zlatan stannar i landslaget till 2016. Nu är han ju inte vilken lirare som helst men kan man som spelare bestämma sånt? Handlar det inte om att bli uttagen? Vad konstigt det skulle bli om han de sista åren hamnade i en gigantisk formsvacka och bara levererade gåfotboll samtidigt som han klagade på alla som inte passade varje boll till honom ifrån en roll och position som han själv bestämmer efter dagsform och humör. Nu verkar Zlatan vara en klok människa så detta scenario kommer nog aldrig att bli aktuellt. Skönt, för annars skulle vi få bevittna hur Sveriges genom tiderna bästa bollspelare på grund av ett löfte, blir hängande kvar fast att han inte längre platsar och den långa prenumerationen på guldbollar måste avslutas och överlåtas till någon annan.

Dokumentärer på tv är fängslande och trovärdiga när de produceras av SVT och legendaren Tom Alandh. Att göra spelfilm där kända personer porträtteras är jag inte lika road av. Monica Z filmen är omdiskuterad för att hennes pappa framställs i lite felaktig dager vilket jag tycker är trist om så är fallet. Om en person och ett liv inte är spännande nog utan att man skruvar till, slirar och tänjer på sanningen blir det fel. Finns inte tillräckligt underlag för en film, gör ingen. Eller gör den helt fiktiv, men säg då det.

Var har den gamla fina svenska ungdomsidrotten palla äpplen tagit vägen? Ingen skulle vara gladare än jag om den återuppstod omgående och därefter varje höst vår trädgård eftersom jag aldrig sett mycket frukt i densamma. För varje hundrade äpple som plockas från gräsmattan så faller hundrafemtio ner…

 

Apropå palla så hörde jag en ledsam men ändå lite rolig historia från en annan del av Borlänge. Ett äldre par hade för några år sedan tröttnat på ungdomars spring i trädgården under höstkvällar och fått nog av avbrutna grenar i samband med pallande. De ville därför underlätta för ungdomarna som de egentligen gillade. De plockade därför den finaste frukten, la den i en vacker flätad korg och ställde den där ungdomarna brukade hålla till. I korgen låg en hälsning om att de kunde ta så många äpplen de orkade äta. Men vad händer? Dagen efter var alla äpplen kvar men korgen borta, stulen helt enkelt! Hyggligt? Nej, vidrigt!


Hur överdrivet är det när Lasse Grana ska påa Lotta Brome i efter tre i p4. Halva sändningstiden är slut innan han pratat färdigt. Drygt är väl bara halva riktnumret…

Tobias Hysens andra mål är bland det vackraste jag sett! Otroligt skickligt utfört jämfört med det första där han blundade och sköt och bollen gick mellan benen på den tyska målmannen. Löpningen och bollbehandlingen, dvs upplägget som man sa förr, innan avslutet var dock professionellt.

JJB är född i samma socken som jag. JJB var endast 49 år när han avled i sviterna efter ännu en hjärtattack ett halvår efter den första. Det hade varit fullt möjligt att våra vägar hade mötts eftersom han avled 1960 och jag föddes ett par år tidigare även om han då för längesedan lämnat våran socken. Jag vill minnas att JJB, trots att han var världens främste i sitt gebit inte uppmärksammades i Borlänge med omnejd när jag växte upp. Minns att vi flera gånger besökte hans gravplats vid St Tuna kyrka och såg att den var i princip helt vildvuxen. Det var ledsamt och ovärdigt men har säkert också att göra med att JJB inte har några släktingar kvar här som kan vårda den. Hans begravning i Engelbrektskyrkan direktsändes i radio. Radio? Bara en sån sak. I dag är det annorlunda och han värderas med rätta som den briljanta estradör han en gång var. Hans gravplats är numer alltid välskött med fräscha blommor i alla fall de gånger jag stannar till. JJB har nu också ett eget museum dit folk från hela världen om inte vallfärdar så i alla fall kommer i en jämn tillströmning.

Johan Jonatan Björling alias Jussi Björling. Varför hette han Jussi? Han var väl inte finsk!? Anledningen till det finskklingande namnet var att pappa David Björlings mamma, alltså Jussis farmor bestämde att pojken skulle heta så. David var född i Hälsingland men uppväxt i Finland.

Starstruckvarning… I somras hyrde vår familj ett hus i Bracciano norr om Rom. Eller om hela sanningen ska fram, bara en våning eftersom huset var 450 kvm. Fint som fan med höga murar och beläget nära den vackra sjön med samma namn som staden. Hela villaområdet var fullt med dessa stenmurar som skilde husen från varandra och minimerade insynen från gatorna. När jag sa till värden Patrick att jag tyckte huset var mäktigt, snyggt och i perfekt skick så berättade han en lite ledsam historia. Han hade köpt huset 2007 och betalat mycket, hur mycket sa han inte och jag frågade heller inte. Huset hade vid försäljningen stått tomt en tid men var i nyskick eftersom han som ägde huset aldrig flyttade in.

Hursomhelst, huspriserna i landet var högre vid den tidpunkten men de köpte eftersom de var flera som skulle bidra till kostnaderna. Tanken var att Patriks far skulle bo på nedre våningen och deras dotter på den övre tillsammans med sin man. Tio dagar efter inflyttningen dör pappan och ett halvår senare skiljer sig dottern och flyttar tillbaka till Rom… så för att klara det ekonomiskt hyr man ut 2/3 delar av sin bostad så ofta det går.

Han som aldrig flyttade in, han som skickade dit massa hantverkare som gjorde att just detta hus blev mycket finare och dyrare än övriga var Romakillen Marco Delvecchi...

De där fotbollspelarna, de tjänar så himla mycket pengar konstaterar Patrik utan avundsjuka eller bitterhet.

Waiting For A Train med Flash and the Pan från 1982 är enastående trots sin konstiga pratsång.

Portugal. Ständigt produktivt med internationellt bra bollspelare. Obegripligt med tanke på storlek och population. Nu ska detta land monteras ned i två kvalfighter. Gör vi bedömningen av deras slagkraft på en tioårsperiod bakåt blir uppgiften för svår för oss, och andra sidan, eftersom de inte vann kvalgruppen så är deras slagkraft idag svagare. Anders Taco sa nåt bra när han uttryckte det förmodligen alla känner men ingen av de inblandade vågar säga, att Portugal är en mardrömsmotståndare. En alldeles för stor och stark vakt att komma förbi för att kunna delta på den stora festen som hålls i Brasilien under nästa år…

 Salve 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv