MÅLKAMERA?

 

 

Jag gillar Italien och åker dit så ofta jag kan. Jag gillar också film och det där hänger ihop för i Italien finns över 58 miljoner duktiga skådespelare. Sen finns det några mindre bra, de är dem du ser på film. Att fotbollspelarna tillhör skådiseliten det vet vi i Sverige sen gammalt. Det filmas, maskas och psykas så mycket som situationen kräver. Snyggt ska det göras också. Jävla fusk säger jag! Nej säger italienaren, det är furbo. Det är så det kallas, detta "vinna till varje pris" skådespel.

 

Jag har aldrig gillat det där eftersom man är uppfostrad till att allt ska gå rätt till. Det ska vara rättvist och inget jävlande fuskande och myglande för att sig skaffa fördelar. Ännu värre är det när det blir på någon annans bekostnad. Det ska vara Fair Play som man säger på ren svenska.

 

Hur i helvete kommer det sig då att jag nu börjar tycka om det där? Förmodligen har det att göra med att jag inte längre är resultatmässigt engagerad. Jag skiter i hur det går och ser på fotboll, och övrig idrott numer från ett underhållningsperspektiv. 

 

Men de klubbar du spelat i då? Bryr du dig inte om dem då? Jo, det gör jag men de klarar sig bra utan mig så där kan man vara lugn.

 

Jag tycker fotbollen börjar bli själlös. Känslan av en industri där matcher blir som en dag på jobbet för spelarna är för mig påtaglig. Som att i fina salonger serveras smaklös husmanskost när priset och förväntningen var à la carte. När sen till och med världens bästa fotboll som spelades av Spanien i somras upplevs som tråkig är det illavarslande. Kanske måste något mer till. Något oväntat, något som engagerar. Något som etsar sig fast och som lever kvar och bevaras över tid.

 

Vad minns historien från VM 1966? Hade detta avgörande beslut och magiska ögonblick som fortfarande engagerar existerat med en målkamera i närheten? Förmodligen inte och kanske hade fotbollshistorien aldrig haft England som världsmästare. Snacka om snackis.

 

Monterar man upp målkameror så monterar man samtidigt ner ett moment av obetalbar spänning och exklusivitet. Jag menar att det måste få förbli en mänsklig bedömning som gäller. Spelarna begår misstag och tar ideliga felbeslut och det leder ibland till nederlag men vi accepterar det för det är mänskligt. Samma förutsättningar måste därför gälla även domare. Det blir inte alltid rätt och ibland drabbas ett lag men vi accepterar det för att det är, just det, mänskligt och det tillhör spelet och ingen dör av det. Det som sker det sker där och då och så tycker jag det ska få vara!

 

Vi måste införa målkameror för det är så mycket pengar på spel! Ja, det är oerhört mycket pengar involverat men ska pengarna styra och ta över allting? Så fan det ska tycker jag! Pengarna kan gärna hamna i de fickor vars prestationer är goda men icke ändra eller ta makten över en mänsklig bedömning.

 

Hockeyn har ju snart en hel femma med domare på isen plus videodomare. Allt måste bevakas och bestraffas för så är det bestämt. Det får inte bli orättvist. Men vad roligt det låter då. Suck... säger jag. Om denna bevakningshysteri fortsätter så minskar spelutrymmet för furbo. Kanske kommer det då till och med att utrotas. Tråkigt i så fall tycker jag...

 

Salve!

Kommentera gärna:

  • Göran • 25 september 2012 14:08:00
    Håller med dig inga jävla målkameror
  • Ola F • 24 september 2012 17:22:27
    Bra Bernt, mänsklig bedömning är idrott när den berör som mest....

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-