Norrtulls SK -
En Innerstadsklubb för alla, Stockholm

Nominerad av Christer Ribohn och Mia Sjöström

Klubben har en i Stockholm mest omfattande verksamhet som engagerar såväl flickor som pojkar. Flyktingbarn tas om hand och verksamheten drivs med mottot att alla skall få spela lika mycket, inget elittänkande.

Norrtulls Sportklubb bildades 1926, förutom sektionerna Handboll, Innebandy Bordtennis, har Fotbollssektionen vuxit till att bli 1500 flickor och pojkar uppdelade i olika lag. 

Klubben gör en enorm social insats för ungdomar i Vasastan och Stockholms innerstad, Inget elittänkande, alla får vara med. Nybörjare bereds tillfälle till extra träningstid. Antalet medlemmar ökar för varje år.

Klubben har varken kölistor eller provträningar utan lever efter sina värderingar Alla får vara med, alla är lika värda och alla på egna villkor.

Därför driver NSK sedan flera år tillbaka även ett integrationsarbete där nyanlända barn och unga får träna i klubbens ordinarie verksamhet till en kraftigt subventionerad avgift. (De betalar endast medlemsavgiften på 300 kr).

NSK menar att idrott leder till ökad integration. Att träna och ha kul tillsammans gör att man blir del av ett sammanhang, får nya vänner, utvecklar sitt språk, förbättrar sin hälsa och dessutom blir bra på sin sport.

Klubben har även startat träningsgrupper för föräldrar där nyanlända och etablerade svenska föräldrar tränar tillsammans och har träningsgrupper med innebandy och handboll för mammor, fotboll och innebandy för pappor.  

Norrtulls sportklubbs mångåriga integrationsarbete gör att nyanlända barn och unga, både tjejer och killar, får spela i klubbens ordinarie lag för endast en symbolisk summa (medlemsavgiften).

NSK jobbar för att sänka trösklarna in i föreningen genom förenklad anmälan, alternativa kommunikationskanaler som sms/whats app och personliga möten, inga kölistor eller krav på tidigare erfarenhet oavsett ålder så att fler kan få möjlighet att bli del av klubbens gemenskap.

Alla nyanlända spelare utrustas även med träningskläder och skor i klubbens färger utan kostnad för att kunna delta på lika villkor.

När kriget i Ukraina bröt ut startade NSK öppen gratis fotbollsträning för att nå familjer från Ukraina och erbjuda de som vill att börja i klubbens ordinarie verksamhet inom integrationsarbetet.

NSK har även hållit öppna fotbollsläger i Vasaparken de senaste fyra somrarna – alla vardagar i juli månad – för alla barn och unga som är kvar i stan och inte har något att göra. De senaste åren har NSK samarbetat med Kista SC för att barn i innerstaden och barn i ytterstaden ska mötas och lära känna varandra genom fotbollen - inte endast vara motståndare på match.

NSK arbetar alltid efter sina värderingar – alla får vara med, alla är lika värda och alla på egna villkor. 

Förra årets vinnare av ViLirare-stipendiet
Värtans IK