Norrtulls SK -
En Innerstadsklubb för alla, Stockholm

Nominerad av Björn Persson, Christer Ribohn och Fredrik Quistbergh

Norrtulls Sportklubb bildades 1926, förutom sektionerna Handboll, Innebandy Bordtennis, har Fotbollssektionen vuxit till att bli 1500 flickor och pojkar uppdelade i lag födda 2002 - 2018.

Klubben gör en enorm social insats för ungdomar i Vasastan och Stockholms innerstad, Inget elittänkande, alla får vara med. Nybörjare bereds tillfälle till extra träningstid. Antalet medlemmar ökar för varje år.

Klubben har varken kölistor eller provträningar utan lever efter sina värderingar Alla får vara med, alla är lika värda och alla på egna villkor.

Därför driver NSK sedan flera år tillbaka även ett integrationsarbete där nyanlända barn och unga får träna i klubbens ordinarie verksamhet till en kraftigt subventionerad avgift. (De betalar endast medlemsavgiften på 300 kr).

NSK menar att idrott leder till ökad integration. Att träna och ha kul tillsammans gör att man blir del av ett sammanhang, får nya vänner, utvecklar sitt språk, förbättrar sin hälsa och dessutom blir bra på sin sport.

NSK har cirka 2000 medlemmar. Idag är drygt 100 av dem nyanlända barn och unga, både tjejer och killar, i åldrarna 4-18 år som spelar i lag med jämnåriga spelare. De utrustas även med träningskläder och skor i klubbens färger för att kunna delta på lika villkor.

Klubben har även startat träningsgrupper för föräldrar där nyanlända och etablerade svenska föräldrar tränar tillsammans och har träningsgrupper med innebandy och handboll för mammor, fotboll och innebandy för pappor.  

Integration genom idrott i Norrtulls sportklubb!

120 nyanlända barn och unga och 50 nyanlända föräldrar tränar i Norrtulls sportklubb tack vare vårt viktiga integrationsarbete.

Norrtulls sportklubb (NSK) att idrott leder till ökad integration. Att träna och ha kul tillsammans gör att man blir del av ett sammanhang, får nya vänner och utvecklar sitt språk. Att man dessutom blir bra på sin sport och förbättrar sin hälsa är minst lika positivt.

NSK driver därför sedan årsskiftet 2017/18 ett integrationsarbete. Vi erbjuder nyanlända barn och unga möjlighet att spela fotboll för att säkerställa att alla oavsett bakgrund och ekonomi ska kunna ta del av det en livslång kärlek till fotboll kan bidra till.
NSK arbetar alltid i linje med våra värderingar:
– Alla får vara med
– Alla är lika värda
– Alla på egna villkor
120 nyanlända barn och unga tränar i NSK
Omkring 120 nyanlända tjejer och killar mellan 4-18 år tränar i NSKs ordinarie verksamhet, i lag med jämnåriga spelare. Vi menar att det leder till integration på riktigt och vi vill inte starta särskilda lag för nyanlända. Varje nyanländ spelare utrustas även med ett start-kit med träningskläder och skor i klubbens färger för att kunna delta på lika villkor.

Varje vecka kontaktar nya barn NSK och vill börja träna i klubben. Totalt genom åren har omkring 250 nyanlända barn och unga tagit del av NSKs verksamhet. De som slutat har exempelvis flyttat till en annan ort, börjat på en annan aktivitet eller haft för mycket skolarbete.

Alla spelare erbjuds gratis plats på våra lovlägerskolor under påsk-, sommar- och höstlov. Vi har även gratis öppen fotbollskola för barn och unga i juli månad i Vasaparken.


Föräldrar vill också träna
Vi har startat flera träningsgrupper för föräldrar där nyanlända och etablerade svenska föräldrar tränar tillsammans. Idag har vi innebandy och handboll för kvinnor samt innebandy och fotboll för män. Omkring 50 nyanlända föräldrar och nästan lika många etablerade svenska föräldrar deltar. Vi har även ett vandrande språkcafé där man går och pratar svenska tillsammans.

Alla får vara med
NSK är en ideell sportförening på Norrmalm i Stockholm som grundades 1926. Idag har klubben drygt 2000 spelare. Majoriteten är barn och unga, men vi har spelare mellan 3-60 år. Klubben erbjuder fem idrotter – fotboll, bandy, bordtennis, handboll och innebandy.

Klubben har varken kölistor eller provträningar utan alla som vill är välkomna att vara med.
 
Stort engagemang i klubben
Klubbens medlemmar, ledare och kansli är engagerade i vårt integrationsarbete och bidrar med allt från skjuts till bortamatcher, logistik kring cuper och lagaktiviteter till information, lotsning, samtal och omtanke. Våra medlemmar har även bidragit med urvuxna träningskläder och skor så att klubben kan utrusta våra nyanlända spelare.

NSK har även med stor framgång samarbetat med Norrmalms stadsdelsnämnd, Fält och fritidsenheten, Goda grannar och KFUM kring de nyanlända på Norrmalm.